Enschede

Parkeren bij ziekenhuis jaagt bezoeker op kosten, dagtarief bijna op 15 euro

Patiënten en familieleden die regelmatig in het ziekenhuis moeten zijn, worden flink op kosten gejaagd. Gemiddeld kost één dag parkeren 8,93 euro, met een uitschieter van het OLVG in Amsterdam-Oost van 48 euro.

439703 msst
Redactie | Tubantia
Het gemiddelde tarief in Gelderland bij ziekenhuizen is 14,76 euro. Het ligt daarmee beduidend hoger dan landelijk. Dat blijkt uit onderzoek van deze krant. Bij 93 ziekenhuislocaties en 9 poliklinieken in het land moeten bezoekers betalen voor het stallen van hun auto.

In Gelderland is het bij zoân 20 poliklinieken gratis. Dat geldt ook voor de poliklinieken in Oss en Venray. Bij het ziekenhuis in Boxmeer is een bezoeker 12 euro kwijt voor een dag.

Actie tegen hoge tarieven
Parkeren bij de Sint Maartenskliniek in Nijmegen is de eerste 20 minuten gratis. Daarna is er een starttarief van 0,60 euro en wordt er per minuut 0,03 per minuut gerekend tot een maximum dagtarief van 5 euro. Mensen die er vaker moeten zijn kunnen kiezen voor een weekkaart van 15 euro of een maandkaart van 40 euro.

Meerdere ziekenhuizen bieden patiënten en bezoekers een week- of maandabonnement aan, dat voordeliger is.

Seniorenorganisatie KBO-PCOB voerde afgelopen jaar actie tegen de hoge parkeertarieven. Dat heeft nog weinig verandering in gang gezet.

Twentse ziekenhuizen
Ook in Twente is er flinke kritiek. Onder meer op de hoge tarieven bij het Medisch Spectrum Twente (MST) in Enschede. Daar zijn bezoekers 2,90 euro per uur kwijt. Tegen een verhoging van Ziekenhuisgroep Twente (ZGT) in Hengelo en Almelo met vijftig cent naar 1,50 euro per uur was ook veel verzet, ook uit de politiek.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Lars Smook

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.