Enschede

Na net geen 100 jaar stapt Radio Heutink in een andere 'wereld'

Grootvader Heutink begon in 1925 met Radio Heutink. Nu stapt kleinzoon Anne over naar een andere wereld van licht en geluid.

360892 Heutink
De kasten met vele duizenden laatjes waarin specialistische elektronische onderdeeltjes als transistoren, weerstandjes, condensatoren, diodes en ic-tjes, waar Anne Heutink zo feilloos de weg in wist, heeft hij de deur uitgedaan.

Licht & Geluid
De winkel moest meer lucht en in de elektronica zat geen handel meer. Radio Heutink gaat zich steeds exclusiever richten op de wereld waarvan ze al een aantal jaren deel uitmaakt: het verkopen en verhuren van licht en geluid.

Of het nou gaat om bands, deejay of veejays. Of er nu licht en of geluid nodig is voor een evenement dat zich in de open lucht afspeelt of in de beslotenheid van een kleine ruimte: Anne Heutink kan het regelen. Hij zorgt desgewenst ook voor iemand die de boel bedient en vaak is hij dat zelf.

Radio HeutinkZo had grootvader Bernard Johan Heutink het zich niet kunnen voorstellen toen hij in 1925 in de voorkamer van zijn woning aan de Hengelosestraat samen met zijn vrouw Jette een kleine winkel annex werkplaats begon onder de naam Radio Heutink. De rechterhelft van een twee-onder-een-kapwoning naast het gebouw waar confectiebedrijf 'Gezusters Bos' zat, waar later meubelbedrijf Conjuncta in gehuisvest was en nog later de overdekte vlooienmarkt Het Rommelrijck.

Opa Heutink was touwbaas bij textielfabriek Schuttersveld. In zijn vrije tijd bouwde hij radio's. Tot de vraag naar zijn zelfgebouwde radiotoestellen dusdanig uit de hand begon te lopen dat hij zijn baan in de textiel eraan gaf. Wat een touwbaas deed? Anne Heutink haalt zijn schouders op. Heeft geen idee. Hij heeft zijn grootvader nauwelijks gekend. Toen die overleed in 1967, was hij vier jaar oud. Zijn vader Hendrik nam Radio Heutink toen over. Daar moest hij zijn werk als operateur bij bioscoop Alhambra voor stopzetten.

Legendarisch
Onder Hendrik en zijn vrouw Maria groeide Radio Heutink uit tot een legendarische winkel in televisies, radio's, bandrecorders, cassettedecks, videotoestellen, koptelefoons en verder zo'n beetje alles wat met kijken en luisteren te maken heeft. Elf jaar later was de winkel dusdanig gegroeid dat ze de werkzaamheden gingen voortzetten in het pand waarin Radio Heutink nog steeds is gevestigd.

Eind jaren negentig nam Anne de zaak van zijn vader over. Hij moest wel, vond hij. Hij had met zijn oudere broer en zijn tweelingbroer wel in de winkel gewerkt vanaf dat hun moeder overleed, maar Anne was de enige die er trek in had de winkel daadwerkelijk voort te zetten. Hij heeft er geen spijt van, al heeft hij de verkoop van radio's en televisies wel zien kelderen. Toch zijn er nog altijd mensen die Radio Heutink op dat punt trouw zijn gebleven, die hun tv bij hem kopen. 'Klanten die voor de service gaan', noemt hij ze.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - foto: Annina Romita

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.