Enschede

Kern van Usselo hult zich eindelijk in rust en stilte

Het is nog nooit zo stil geweest in Usselo. Toen de inwoners op 3 mei 's ochtends wakker werden hoorden ze voor het eerst in decennia vogeltjes.

389211 usselo 2
Geen oneindige stroom verkeer meer, geen vrachtwagens die in lange colonnes voor de deur langs dreunen. Alleen lokaal verkeer rijdt nog door Usselo sinds de nieuwe N18 op woensdag 2 mei open ging. Minder uitlaatgassen, veiliger oversteken.

Verschil
Het is een enorm verschil, stelt predikant Olaf Haasnoot een half jaar later vast. "Al het vrachtverkeer rijdt nu daar", gebaart hij naar het noordwesten, waar achter de horizon de nieuwe weg loopt. "We zijn er echt heel erg blij mee." Zijn protestantse kerk ligt pal aan de oude N18-weg en al die jaren raasde het verkeer voor de deur langs. Elke dienst opnieuw moesten de kerkgangers met gevaar voor eigen leven oversteken of parkeren. Zelf woont Haasnoot naast zijn kerk. "Vroeger stond je vaak een hele tijd in de auto te wachten tot je de uitrit af kon rijden. Dat is ook niet meer."

Het verkeer dat nu nog door het dorp rijdt, wordt over een tijdje nog verder ingeperkt. "Van de mensen die hier nu nog rijden zijn er veel gewoon gewend om deze route te nemen", denkt Haasnoot. "Dat wordt wel minder als de snelheid straks ook nog omlaag gaat van 80 naar 50."

Daar is het wachten nu op. De inwoners dromen er al van. Er komen rustieke klinkertjes, een muziekkoepel, de snelheid gaat in het hart van Usselo zelfs omlaag naar 30. Geld is er ook al, want de provincie, de gemeente Enschede en de grondeigenaar hebben bijdragen toegezegd.

Wachten
Het wachten is op de dag dat de weg wordt overgedragen van eigenaar Rijkswaterstaat aan de gemeenten en de provincie. Dat loopt nog niet zo voorspoedig. In eerste instantie zou de Twenteroute al in mei overgaan in lokale handen, maar de gemeenten en de provincie bedankten voor hun nieuwe bezit. De staat van de weg baarde zorgen, er doemden kosten op die niemand voor zijn rekening wilde nemen. De overdracht werd doorgeschoven naar oktober, maar ook dat haalden de partijen niet. Rijkswaterstaat liet recent weten dat de overdracht in elk geval nog tot maart op zich laat wachten.

Als de overdracht dan werkelijk plaatsvindt, heeft Enschede formeel nog bijna twee jaar de tijd om de kern van Usselo - en de rest van de voormalige Twenteroute aan Enschedese kant - aan te passen op langzamer verkeer. Het zogenaamde 'afwaarderen'. "Dan komen er klinkertjes en vluchtheuvels. Dat haalt de vaart er wel verder uit", zegt predikant Haasnoot hoopvol. De inwoners hebben geduld.

Veiliger
Voor Lisette Scholten, directeur van obs De Molenbeek, telt vooral dat de omgeving inmiddels al een stuk veiliger is geworden. Het verkeer dat voorheen de hele dag voorbij raasde was altijd een risico. "We zijn een heel kleine locatie, we hebben maar zestig leerlingen. Veel mensen weten niet eens dat hier een schooltje is. Maar ouders moeten met hun kinderen wel naar de overkant van de Twenteroute brengen. De verkeersveiligheid is echt toegenomen, dit is voor ouders veel prettiger." Een enkele vrachtwagen dendert nog langs. "Kijk maar naar de kentekens, dat zijn vaak buitenlanders", zegt dominee Haasnoot. "Die rijden nog op oude navigatie."

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Adviesbureau Eelerwoude

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.