Enschede

HoSt Enschede groeit van 20 naar 140 werknemers

HoSt in Enschede had tien jaar geleden 20 werknemers, nu zijn het er 140. Vooral het buitenland heeft de Twentse bouwer van biomassa- en biogasinstallaties ontdekt. In Nederland moet HoSt strijden tegen het vooroordeel, dat haar biomassa-installaties meer C02 uitstoten dan ze opleveren. âOnzinâ volgens de directie.

446341 hostenschede
Gerben Kuitert | Tubantia

Opgericht: 1991
Activiteit: Biogas- en biomassaverbrandingsinstallaties
Omzet 2019: 50 miljoen euro
Werknemers: 140

Verleden
HoSt ontstond in 1991 uit een samenwerking tussen de Hengelose concerns Stork en Holec als een ingenieursbureau, dat industriële bedrijven adviseerde over energiebesparing. Herman Klein Teeselink (59) werd in 1999 eigenaar, nadat Holec Projects failliet was gegaan en de enig overgebleven andere moeder â Stork - niet meer in HoSt investeren wilde. Klein Teeselink ging alleen verder met de acht werknemers die HoSt destijds had. Het advieswerk verdween gaandeweg steeds meer naar de achtergrond en HoSt begon zelf biomassacentrales en biovergisters te bouwen. In opdracht, maar ook in eigen beheer. Zo exploiteert HoSt momenteel twee eigen biomassacentrales en drie biovergisters.

Ook actief in China, VS en Japan
In een bio-vergistingsinstallatie worden gassen afkomstig uit bijvoorbeeld mest van koeien en kippen omgezet in aardgas, dat wordt teruggegeven aan het net. In een biomassa-installatie worden droge componenten zoals hout en bermgras verbrandt en omgezet in elektriciteit en warmte.
In 2010 verhuisde HoSt van Hengelo naar Kennispark in Enschede. Ten tijde van de verhuizing werkten er 20 mensen bij het bedrijf, nu zijn dat er 140. Die explosie is mede te danken aan de enorm vraag uit het buitenland, 80 procent van de installaties die HoSt bouwt wordt buiten de landsgrenzen gerealiseerd. ,,We zijn in 20 Europese landen actief en ook in de VS, China en Japanâ, zegt directeur Herman Klein Teeselink.

Heden
HoSt bouwde zijn eerste biovergistingsinstallatie in 2001 in Moldavië. Het bedrijf moet in Nederland vechten tegen het vooroordeel, dat biomassacentrales meer CO2 uitstoten dan ze opleveren. ,,Onze centrales worden niét met pellets (geperste houtsnippers-red.) gestookt, maar met snoeihout, met hout uit natuuronderhoud en uit compostering. Dat hout, waarvan nu nog 40 procent naar het buitenland gaat, zou anders in de natuur ook worden omgezet in CO2. Nu halen we eerst energie er uit. De biomassa die in kolencentrales gaat wordt met 30 procent omgezet in elektriciteit, terwijl onze centrales een rendement tot 120 procent halen. Wij halen vier keer zo veel uit zoân installatie, omdat we bouwen op plekken waar warmte nodig is, bijvoorbeeld voor stadsverwarming en glastuinbouw.â

In biovergisters wordt organisch afval van afvalinzamelaars en de levensmiddelenindustrie omgezet in biogas en vervolgens in aardgas. Ook kunnen biogasinstallaties gevoed worden met mest, al is een vergistingsinstallatie alleen rendabel te krijgen als er mest van minimaal 400 koeien in wordt verwerkt. ,,Dat is in de VS geen probleemâ, zegt Herman Klein Teeselink. ,,Daar heb je veehouders die 2000 tot 10.000 koeien hebben. Maar ook in een land als Denemarken gaat 80 procent van de mest naar grote gemeenschappelijke vergister, in Nederland nog geen 5 procent.â In Nederland zijn de bedrijven kleiner. ,,Boeren zouden vaker kunnen bekijken of een gezamenlijke vergistingsinstallatie tot de mogelijkheden behoort.â

Paradepaardje
Paradepaardje van HoSt in Twente is de biovergister die verrees bij het bedrijf van veehouder Bert Volbert in Vriezenveen. Daar werd in 2018, met circa 10 procent subsidie van de provincie, een installatie opgeleverd die 300.000 kuub aardgas levert aan het gasnet. ,,Genoeg voor circa 200 huishoudens. Met deze installaties kan jaarlijks tussen de 40.000 en 80.000 euro verdiend wordenâ, zegt Klein Teeselink.

Toekomst: 15 vacatures vervullen

Ook voor de komende jaren voorziet Klein Teeselink een verdere groei. ,,De laatste jaren bedroeg die steeds rond 20% procent per jaar. âIk denk dat wij tot de grootste uitbesteders van Twente behoren. Onze grootste uitdaging in het vinden van geschikte medewerkers. We hebben momenteel vijftien vacatures, variërend van project -engineers tot monteurs en tekenaars.â

Object
Je kunt niet echt zeggen dat âie wordt gekoesterd. Want de maquêtte van de eerste zogeheten âmicro ferm groen gas installatieâ staat in het magazijn bij HoSt, onder een kap van plexiglas. Het is het eerste ontwerp van een biogascentrale zoals die nu niet meer gebouwd worden, maar zoals lange tijd gangbaar was. Door nieuwe ontwikkelingen is de hoge tank uit het ontwerp gehaald en vervangen door een tweede koepel.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Cees Elzenga/hetoog.nl

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.