Enschede

Groen licht: bouwmarkt Hornbach komt naar Enschede

Bouwmarkt Hornbach komt naar Enschede. De Raad van State bepaalde woensdagochtend dat het bestemmingsplan geldig is. Daarmee is ook de vergunning onherroepelijk. De bouwmarktketen meldt direct met de voorbereidingen te beginnen.

448898 626185
Kelly Adams | Tubantia
De Duitse bouwmarktketen werkt er al jaren aan om een vestiging aan de Kuipersdijk in Enschede te openen. Concurrenten maakten echter bezwaar tegen de plannen. Praxis, Nettorama, Hubo, Karwei, Gamma en andere winkelbedrijven vrezen voor hun voortbestaan. Na jarenlang juridisch getouwtrek oordeelt de Raad van State nu dat het bestemmingsplan dat de komst van de bouwmarkt mogelijk maakt, stand houdt.

Voorbereiden op bouwHornbach begint direct met de voorbereiding van de bouw, zegt een woordvoerder. Wanneer de bouwmarkt open gaat, kan hij nog niet zeggen. âBinnen twee maanden denken we meer te weten over planning, we willen snel van start.â Er komt een bouwmarkt met tuincentrum en afhaalcentrum van in totaal 17.000 vierkante meter, waar ze 120.000 producten verkopen.

Overlast van verkeerAl in 2006 meldde Hornbach zich in Enschede. Kleinere bouwmarkten gingen gelijk in de aanval. Ook omwonenden roerden zich toen de Kuipersdijk werd gekozen als beoogde locatie. Zij vrezen overlast van het verkeer dat de bouwmarkt aantrekt. Tal van onderzoeken en adviezen kwamen in de afgelopen jaren op tafel met argumenten voor én tegen de komst van de bouwmarkt.

Van al die bezwaren zegt de Raad van State nu dat de bezwaarmakers op enkele punten procedureel gelijk hebben. Maar dat is niet genoeg om het bestemmingsplan, dat de gemeenteraad van Enschede in 2017 vaststelde, van tafel te vegen.

Hornbach wil ook naar AlmeloDe Enschedese vestiging wordt de eerste van Hornbach in Twente. Maar de bouwmarktketen wil meer. Ook in Almelo heeft het Duitse bedrijf vergevorderde plannen om een vestiging te openen. Maar ook daar loopt een langslepende juridische procedure die vrijwel identiek is aan de Enschedese situatie. Ook in Almelo zijn concurrenten bang voor hun voortbestaan en zijn omwonenden bang voor overlast.

In Almelo maakten ze wel met succes bezwaar. De Raad van State oordeelde in 2017 dat de bestemmingsplanprocedure in Almelo over moet. Dat loopt nog steeds.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Lenneke Lingmont

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.