Enschede

Gemeente Enschede wil de Mooienhof afsluiten voor autoverkeer

Doorgaand autoverkeer door het oostelijke deel van het centrum behoort mogelijk gauw tot het verleden. De gemeente werkt aan een plan voor afsluiting van de Mooienhof, maar kan nu al rekenen op weerstand vanuit de politiek.

443358 942837 1
Wilco Louwes | Tubantia

Dat het college uiteindelijk af wil van doorgaande routes voor gemotoriseerd verkeer in het Enschedese centrum, staat al beschreven in de onlangs verschenen Mobiliteitsvisie 2030. Dat het niet alleen verre toekomstmuziek betreft, blijkt uit de antwoorden op schriftelijke vragen van VVD-raadslid René Kreeft. In het stadhuis wordt al druk nagedacht over een âknipâ in de Mooienhof. Aanleiding vormt recent onderzoek van RTL Nieuws naar verkeersongevallen op kruispunten. Enschede staat met acht kruispunten het vaakst genoemd in de landelijke top 30. De kruising van de Mooienhof met de Kuipersdijk en de Edo Bergsmalaan in hartje binnenstad komt - met negentien ongevallen in drie jaar tijd - uit de bus als het gevaarlijkste kruispunt van de provincie Overijssel.

âDe combinatie van het doorgaande verkeer tussen de Oldenzaalsestraat en de Kuipersdijk, veel fietsstromen en de zuidelijke toegang tot de parkeergarage zorgen voor een onwenselijke verkeerssituatieâ, schrijft het college. De beste maatregel is een knip. âHoe deze fysieke afsluiting voor gemotoriseerd verkeer eruit gaat zien, zal verder uitgewerkt moeten worden. Het weren van doorgaand verkeer op de Mooienhof, zorgt voor een betere bereikbaarheid van de parkeergarage en een verbeterde verkeersveiligheid voor fietsers.â Het college maakt er geen geheim van om doorgaand verkeer over de singels te willen leiden. Ook de Ripperdastraat en de Molenstraat moeten in de toekomst de functie van centrumroute verliezen.

Doodlopende straatRené Kreeft noemt de beantwoording op zijn vragen âeen mooie poging om de doodlopende straat weer van zolder te halenâ. âZelfs voor verkeersdeskundigen is afsluiten van de Mooienhof of Molenstraat absoluut geen must. Integendeel, het kan prima een combiweg voor fiets en auto worden. Afsluitingen zijn onnodig en onwenselijk.â Met name de rechterflank van de gemeenteraad, waartoe ook coalitiepartijen VVD en Burgerbelangen gerekend kunnen worden, voelen weinig voor dergelijke verkeersmaatregelen.

Hoewel voor de zomervakantie al afgerond, is de mobiliteitsvisie door de gemeenteraad nog niet rijp voor besluitvorming gevonden. Na eerder uitstel staat het document voor februari 2020 op de rol. Al laat Kreeft doorschemeren - mede vanwege de collegewens om centrumroutes âdoor te knippenâ - nog altijd âbevlogenheidâ te missen. âDe crux is dat de inspirerende visie er moet zijn voor alle Enschedese weggebruikers. Niet alleen voor fietsers.â

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Emiel Muijderman

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.