Enschede

Enschede wijst aanvraag voor zondagmarkt af

De gemeente Enschede heeft de vergunningaanvraag afgewezen voor het organiseren van zondagmarkten. De betrokken marktondernemers willen de politiek mobiliseren.

397760 Schermafbeelding 2019 02 10 om 215622

Het is nog niet bekend welke redenen de gemeente aanvoert om geen toestemming te verlenen voor het organiseren van twee zondagmarkten per maand op het Van Heekplein, met als thema Ontmoeten & Proeven. De initiatiefnemers, marktkooplieden gesteund door de stichting Promotie Enschedese Markten, hadden de brief met uitleg van de gemeente dit weekeinde nog niet binnen.

âDe enige mogelijkheid die er nu nog is om het door te laten gaan is de politiek te overtuigen van ons plan, en hoe belangrijk het voor ons is om op zondag in de stad te staanâ, schrijft marktkoopman Wim Wiefkers in een mail aan zijn collegaâs.

Winkelhart

De vergunning voor markten op zondag stond tot vorig jaar op naam van het Winkelhart, de belangenorganisatie van binnenstadsondernemers. Maar het Winkelhart is ermee opgehouden wegens tijdgebrek. Marktondernemers sloegen daarop de handen ineen om de zondagmarkt voortaan zelf te organiseren. De vergunning die zij daartoe hebben ingediend, is nu dus door de evenementencommissie van de gemeente afgewezen.

Volgens Wiefkers staan de meeste deelnemers al jaren op de zondagmarkt. âHet is een grote aderlating als we er niet meer kunnen staanâ, laat hij collegaâs per mail weten. âWe moeten de raadsfracties zien mee te krijgen. Alleen die kunnen dit besluit ongedaan maken en er voor zorgen dat het alsnog wordt goedgekeurd.â

Beleven
Volgens de initiatiefnemers zou de zondagmarkt zoals zij die zich voorstellen, het voorbeeld worden van waar de markt naar toe moet: een plek om te besteden en om te beleven. In hun ogen zou een ontmoeten&proeven-event op zondag zich op diverse punten onderscheiden van de reguliere markt op zaterdag en dinsdag. Het plan is om midden op het Van Heekplein vijf grote pagodetenten op te zetten waar bezoekers gratis kunnen proeven van specialiteiten en (seizoens)producten die op de markt te koop zijn, zoals nieuwe haring, graskaas, asperges en bakbloedworst.

Het plan is verder om een deel van het plein in te richten als snuffel- curiosa- en verzamelmarkt. Daarnaast wordt gedacht aan themaâs als boeken en platen, tuinartikelen, woondecoratie en (incidenteel) vintage, oude ambachten en dansgroepen. Dit is volgens de initiatiefnemers niet aanwezig op reguliere warenmarkten. Tijdens de zondagmarkt willen zij geen autoâs meer op het plein, zoals tot en met vorig jaar het geval was.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - foto: Reinier van Willigen

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.