Hengelo

Noodopvang vluchtelingen in Hazemeijercomplex Hengelo, Enschede had ook een plan klaar

In het Hazemeijercomplex in Hengelo worden vanaf zondag met spoed ongeveer 100 vluchtelingen opgevangen. Het college van B en W van Hengelo heeft aan het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) toestemming gegeven om de ruimte voor noodopvang in te richten. Het gaat hierbij om het gedeelte waar tot voor kort de GGD-vaccinatielocatie zat.

UPDATE 25-10: Maandagavond werd bekend dat ook Enschede is benaderd door het COA en een aanbod in voorbereiding had.

Hazemeijer complex opvang vluchtelingen 4
In het Hazemeijercomplex in Hengelo worden vanaf zondag met spoed ongeveer 100 vluchtelingen opgevangen. © 1Twente

Brief omwonenden

Directe omwonenden van het Hazemeijercomplex zijn zondagmiddag via een brief op de hoogte gebracht door de gemeente. Hierin laat het college van B en W weten dat het aanmeldcentrum in Ter Apel op dit moment overvol zit: "Dit zorgt voor onmenselijke situaties voor de asielzoekers, die vaak al een vreselijke tocht achter de rug hebben."

De gemeente Hengelo laat in de brief aan de inwoners van de wijk weten dat op dit moment nog niet bekend is wat de achtergrond van 'de nieuwe tijdelijke buren' is. De vluchtelingen zullen zondag aan het begin van de avond arriveren. Het college zegt dat het de omwonenden graag eerder had willen informeren, maar dat dit door de grote haast niet mogelijk was.

Dringende oproep door de overheid

Aan het begin van het weekend ontving elke provincie de dringende oproep van de betrokken ministers om mee te werken aan een oplossing voor de onhoudbare situatie in Ter Apel. Via de Commissaris van de Koning werd verzocht om binnen 48 uur 100 vluchtelingen op te vangen. In Overijssel neemt Hengelo dit voor haar rekening. De opvang geldt voorlopig voor een periode van vier weken.

De gemeente heeft inmiddels een webpagina ingericht om inwoners te informeren en antwoord te geven op vragen over de noodopvang. Er wordt mogelijk zeer binnenkort een informatiebijeenkomst gehouden over de noodopvang.

Externe link: www.hengelo.nl/noodopvang

Enschede had pand in beeld

Maandagavond werd tijdens de gemeenteraadsvergadering bekend dat ook Enschede afgelopen vrijdag door het COA is benaderd voor noodopvang. "Ambtenaren zijn de hele zaterdag in de weer geweest", aldus waarnemend burgemeester Theo Bovens.

Er is naarstig gezocht naar geschikte panden in de stad. En volgens Bovens is er uiteindelijk ook een locatie gevonden. "We hadden al een aanbod in voorbereiding." Waar, dat is niet bekend. Maar uiteindelijk bleek er, onder meer door het aanbod van Hengelo, voldoende capaciteit. "Maar ik sluit een dergelijke vraag aan onze gemeente de komende maanden niet uit."

Hazemeijer complex opvang vluchtelingen 2
In een deel van de Hazemeijer, waar tot voor kort de GGD-vaccinatielocatie zat, is zondag in allerijl ingericht als noodopvanglocatie. Er was al politie aanwezig om toe te zien op de veiligheid. © 1Twente

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.