Hengelo

Hengelo trekt opnieuw de knip voor cultuur

Acht culturele instellingen en amateurverenigingen krijgen samen een bedrag van bijna 130.000 euro om de Hengelose culturele sector een oppepper te geven. Evenementen zoals kunstexposities en theateroptredens konden ruim 1,5 jaar lang geen doorgang vinden waardoor verenigingen behoorlijk wat geld misliepen. De gemeente Hengelo besloot bij te springen.

330696 euros1
© Hengelo trekt opnieuw de knip om een aantal culturele instellingen en amateurverenigingen een oppepper te geven

Maximaal bedrag

Stichting Art Brut Biënnale krijgt net zoals Schouwburg Hengelo het maximale bedrag van 25.000 euro. Art Brut is een tweejaarlijks evenement, wat door de coronacrisis al een paar keer niet door kon gaan. Bij deze expositie kunnen kunstenaars met een verstandelijke beperking hun kunstwerken tentoonstellen, wat ze bijvoorbeeld tijdens een dagbesteding hebben gemaakt. Volgend jaar vindt Art Brut van 12 tot en met 22 mei plaats.

De schouwburg ontvangt het geld voor aanschaf van een projector en scherm. Hiermee kunnen de films van Filmhuis Hengelo ook afgespeeld worden in één van de twee theaterzalen en buiten op het Schouwburgplein. POPsCool ontvangt een bedrag van 20.639 waarmee zij een podium kunnen creëren en workshops/clinics en extra muzieklessen kunnen verzorgen. Ook wil POPsCool een schoolpleinentour organiseren met bands en DJ's

Muziek

Ook twee muziekverenigingen, een orkest en een gitaarschool, krijgen geld. Het TJSO ontvangt een bijdrage van 5.600 euro om het Kerstconcert in de Kristalkerk te organiseren en Gitaarschool Frank Meijer organiseert The Winterwonderland Guitar Sessions, met als eindbestemming concerten in Metropool. De Gitaarschool krijgt 5.400 euro van de gemeente Hengelo.

Het bedrijf TriMotion mag 12.500 euro besteden aan het maken van een animatie met betrekking tot de ontstaansgeschiedenis van Hengelo en ijkpunten die Hengelo maken tot de stad die het nu is. De animatie zal in de laatste week van december, wanneer Stichting Verrev een Street Art Galerie realiseert, in twee containers worden tentoongesteld. Bedoeling is dat mensen door middel van fietsen in de twee containers door het landschap en de gebeurtenissen van Hengelo fietsen. Verrev ontvangt voor de organisatie van de Street Art Galerie 24.780 euro.

Afgewezen verzoeken

Van de twaalf aanmeldingen kregen acht instellingen een subsidie van de gemeente Hengelo. Vier aanvragen werden afgewezen, waaronder een subsidieaanvraag van 14.000 euro van de werkgroep Open Ateliers voor de activiteit Open Ateliers Hengelo 2023
Ook een aanvraag van het Twents Jeugd Symphonie Orkest voor de aanschaf van een harp en elektrische piano van 13.055 euro werd afgewezen.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.