Ik teken voor 80! - Enschede

Voormalig jongste raadslid van Nederland neemt na ruim drie jaar weer afscheid van Enschedese politiek

Met 18 jaar en 16 dagen mocht Deniz Dönmez (PvdA) zich bijna drie jaar geleden voor even het jongste raadslid van Nederland noemen. Maar nu kondigt de veelbelovende lokale politicus alweer zijn afscheid aan: hij gaat studeren in het buitenland.

Deniz Dönmez Deniz Dönmez
Deniz Dönmez © Eigen foto

Avontuur in Zweden

Op 12 november 2018 werd Dönmez geïnstalleerd als PvdA-raadslid in Enschede. Eerder kon niet, ondanks zijn verkiesbare vijfde plek op de kieslijst een half jaar eerder. Een gemeenteraadslid moet namelijk minimaal 18 jaar oud zijn. Dus werd de intrede een jaartje uitgesteld, toen voormalig fractieleider en lijsttrekker Laurens van der Velde zijn afscheid aankondigde.

Maar het avontuur is al weer voorbij. Voorlopig althans. Via Twitter heeft de nu 20-jarige Dönmez bekend gemaakt dat hij zich niet opnieuw verkiesbaar stelt bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2022. "Volgend jaar begin ik aan een nieuw avontuur in Zweden. Ik ga beginnen aan een vervolgstudie waar ik hoop weer nieuwe mensen te ontmoeten en wat meer van de wereld te zien."

Laaggeletterdheid

Dönmez geeft aan trots te zijn dat hij als volksvertegenwoordiger iets voor Enschede, 'de mooiste stad van Nederland', heeft kunnen betekenen. Hij noemt met name de inzet tegen laaggeletterdheid waarvoor hij samen met D66 en CDA een initiatiefvoorstel heeft geschreven. Deniz Dönmez zal tot de verkiezingen in maart 2022 aanblijven als raadslid.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.