Enschede

AUDIO | Rijschoolhouders in Twente willen meer maatregelen bij CBR

De doorlooptijden voor een nieuw rijbewijs moeten snel korter worden, zegt minister Cora van Nieuwenhuizen. Daarom verscherpt ze het toezicht op het CBR. Twentse rijschoolhouders vinden dat niet ver genoeg gaan

400501 598791
.

Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat gaat toezicht houden op de verbeterplannen van het CBR. Die moeten ervoor zorgen dat gezondheidsverklaringen sneller worden beoordeeld. Twentse rijschoolhouders zijn blij met de aandacht, maar denken niet dat de problemen helemaal opgelost worden.

Veel kritiek
De laatste weken was er veel kritiek op het CBR, omdat de toegestane tijden voor het aanvragen van een nieuw rijbewijs niet worden gehaald. Daardoor zitten veel mensen zonder rijbewijs, en kunnen jongeren niet op tijd examen doen. Ook De Twentsche Courant Tubantia kreeg naar aanleiding van publicaties over de lange wachttijden tientallen klachten binnen over het CBR, voornamelijk van 75-plussers, die hun rijbewijs moeten verlengen.

Minister Cora van Nieuwenhuizen schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat door het CBR extra medisch personeel is ingehuurd. Zij moeten de medische dossiers van aanvragers beoordelen en daarmee de opgelopen achterstanden wegwerken, maar dit wordt gezien als niet meer dan een noodverband.

Digitaal
Als structurele oplossing wil het CBR de ingezonden gezondheidsverklaringen digitaal gaan beoordelen. Automatische protocollen - en niet langer mensen - moeten dan de verklaringen beoordelen, omdat dit veel sneller zou zijn. Ook wordt er binnenkort een campagne gestart waarin wordt gewezen op het tijdig indienen van zoân verklaring. Het CBR en het ministerie hebben volgens de minister dagelijks contact over de voorgang van de verbeteringen.

Manier aanpassen
Twentse rijschoolhouders zijn blij dat de minister het toezicht verscherpt, maar denken niet dat daardoor alle problemen zijn opgelost. âTwee jaar geleden is er rond een ander probleem ook verscherpt toezicht geweest, en toen bleek dat er snel verbeteringen kunnen komen als het CBR verantwoording moet afleggenâ, zegt de Deldense rijschoolhouder Erik Boensma. âMaar ze moeten eigenlijk beginnen met het aanpassen van de manier waarop aanvragers de gezondheidsverklaring moeten invullen. Daar zit het begin van het probleem.â

Helpen
Boensma en collegaâs zouden graag zien dat ze als rijschoolhouders hun leerlingen weer kunnen helpen met het invullen van een gezondheidsverklaring. Nu mag dat niet vanwege de privacy van de aanvragers, waardoor verkeerde antwoorden worden ingevuld en aanvragers in de medische molen komen. Met grote vertragingen als gevolg.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Annina Romita