Hengelo
Politiek

Als eigenaar akkoord gaat, komen er weer vluchtelingen in pand Mediant

Hengelo wil het voormalige Mediant-pand aan de Willemstraat alsnog gaan gebruiken voor de opvang van vluchtelingen, maar dit kan alleen als de eigenaar van het pand hiermee akkoord gaat. In het verleden zijn er al eens asielzoekers gehuisvest, maar onderhandelingen in 2019 liepen stuk.

Willemstraat googlestreetview
Hengelo wil het voormalige Mediant-pand aan de Willemstraat alsnog gaan gebruiken voor de opvang van vluchtelingen. © Google Street View

COA

Twee jaar geleden deed het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) ook al een verzoek tot gebruik van het pand aan de Willemstraat. De eerste asielzoekers zouden er in juli 2019 hun intrek nemen. Maar ze kwamen niet. Reden: de onderhandelingen met pandeigenaar Goodstay liepen stuk.

Afghanistan

De toch al hoge druk op de vluchtelingenopvang is sinds de machtsovername van de Taliban in Afghanistan nog groter geworden; overal in Nederland wordt gezocht naar plekken voor gevluchte Afghanen. Daarnaast kunnen statushouders door de woningcrisis niet voldoende doorstromen naar reguliere woningen. Hierdoor raken de bestaande opvanglocaties overvol. Het COA heeft gemeenten in Nederland gevraagd om te kijken of ze meer opvangmogelijkheden kunnen bieden.

‘Geen opvanglocaties’

Op vragen van GroenLinks-raadslid Elske Mooijman zegt het gemeentebestuur dat er geen andere geschikte opvanglocaties zijn in Hengelo. Veel kantoorpanden worden na corona weer gebruikt of zijn omgebouwd tot woningen. Hengelo telt één permanente opvanglocatie voor asielzoekers. Dit is het voormalige verzorgingshuis Hooghagen aan de Havezatenlaan. In dit azc is plek voor 250 asielzoekers.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.