Hengelo
Cultuur
Politiek

Proathuuske voor goede gesprekken over verleden en toekomst Berflo Es

Rechts wonen krakers, links staat het monumentale pand van de Eerste Twentsche Elementen Fabriek. Daartussen, aan de Langelermaatweg 21, houdt wijkambassadeur Henk van de Wetering vanaf zaterdag 9 oktober wekelijks 'spreekuur' in 't Proathuuske. Iedereen die iets wil weten of juist iets kwijt wil over heden, verleden of toekomst van de Berflo Es is welkom.

'Rijk verleden'

Henk gooide zijn uitnodiging een dag eerder de wereld in bij 1Twente Vandaag: "Ik richt me tot alle Hengeloërs. We zitten hier op de grens van de Berflo Es, Hart van Zuid en het centrum. Een plek met een rijk verleden."

Van de Wetering kwam op het idee voor 't Proathuuske toen hij enkele maanden geleden bevriend raakte met de krakers in het rijtje panden aan het begin van de Langelermaatweg. Voor het eerst kwam hij binnen in de huisjes waar hij zo vaak was langs gewandeld en hij verbaasde zich over wat hij zag: "Ik trof de huisjes in een veel betere staat dan ik vooraf had verwacht. Er liggen plannen om ze te slopen ten faveure van woningbouw, maar wat mij betreft is dat zonde." Henk en de krakers kregen hun gelijk bij de rechter. Die heeft afgelopen zomer besloten dat de krakers in elk geval nog twee jaar mogen blijven zitten.

Zie artikel hieronder:

Burgerparticipatie

In de tussentijd wil Van de Wetering er nu een soort van museum annex dorpshuis van maken. Er hangen foto's van de vroegere wijk aan de muur en er ligt een map met historische verhalen. Behalve een museale rol heeft het inloophuis ook een aanjaagfunctie: "Er staan grootse nieuwbouwprojecten voor de deur en er moet een omgevingsvisie worden opgesteld. Daar moeten de bewoners meer bij worden betrokken, vind ik. Er zijn allerlei plannen, maar wij zien er niks van. De gemeente heeft de mond altijd vol van burgerparticipatie... Nou, laten wij ze maar een handje helpen daarbij!"

icon_main_info_white_glyph

Heden, verleden en toekomst

Vanaf zaterdag 9 oktober kan iedereen die geïnteresseerd is in het verleden, het heden én de toekomst van de Berflo Es, Hart van Zuid en de Hengelose stationsomgeving tussen 10 en 16 uur terecht in 't Proathuuske aan de Langelermaatweg 21 in Hengelo.

'Ik, achter de geraniums?'

Waarom Henk van de Wetering zich geroepen voelt om dit te doen? "Ik voel me betrokken bij de wijk en de stad. Ik ben dan wel met pensioen, maar zo voelt dat niet. Waar de een misschien achter de geraniums gaat zitten, ga ik langs de straat staan. Je zou de Langelermaatweg mijn vensterbank kunnen noemen, haha!"

Minie Arentz
Minie Arentz (91) is geboren in een van de huisjes die tegenover 't Proathuuske stonden. Zij kwam eerder deze week al langs, omdat ze de te verwachten drukte van zaterdag wil ontwijken. © Henk van de Wetering

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.