Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Veertig Twentse voorstellingen op Vliegveld Twenthe: €˜Wi €™j hebt so wied, we kunnen niet meer terug €™

401073 875164

Actrice Johanna ter Steege wilde dolgraag een toneelstuk in het Twents spelen. Deze zomer komt het ervan met Hanna van Hendrik , zeven weken meeslepend locatietheater op het Vliegveld Twenthe Evenemententerrein. Veertig voorstellingen met elke keer plek voor duizend mensen. Ambitieus? Wi j hebt so wied, we kunnen niet meer terug .

Twaalf jaar geleden kwam Herman Finkers bij haar op bezoek om een radiospotje op te nemen in het Twents. Ik vroeg hem of hij voor mij een monoloog wilde schrijven in het Twents of een bestaand stuk zou willen vertalen. Dat zou ik zo graag eens willen doen. Het kwam er toen niet van, maar het idee is wel altijd in mijn achterhoofd blijven zitten.

Johanna ter Steege (57) is geboren en getogen op een boerderij in de buurtschap Notter, tussen Rijssen en Wierden. Ze spreekt ongekunsteld Twents op een toon waarin een zekere trots doorklinkt, alsof ze de familieboerderij waar ze woonde met haar ouders en opa en oma nooit heeft verlaten. Ik heb in de grote Europese theaters gestaan. Stukken gespeeld in het Nederlands, Frans, Duits en Engels. Maar nog nooit in het Twents. Dat is toch gek, omdat juist die taal me zo na aan het hart ligt .

Ze speelt samen met onder anderen Herman Finkers, Leonie ter Braak en Jan Roerink ook mee in de Twentse speelfilm De Beentjes van Sint Hildegard van regisseur Johan Nijenhuis die komend najaar verschijnt. Twee grote Twentse producties in één jaar, die met elkaar gemeen hebben dat ze een landelijk publiek willen bereiken. Daar is Nederland blijkbaar aan toe.

Boerenleven
Het zijn op zichzelf staande projecten, die elkaar misschien wel versterken. Voor mij is Hanna van Hendrik een droom die uitkomt. Het oorspronkelijke idee een ode aan mij jeugd, mijn familie, het boerenleven heeft langzaam vorm en diepgang gekregen. Het stuk, geschreven door Bouke Oldenhof met input van mij, speelt zich af op een Twentse boerderij in de jaren 70. Het is de tijd van de ruilverkaveling en de Twentse boerenopstand in 1971. Bouke heeft een prachtig gelaagd verhaal geschreven waarover ik niet te veel kwijt wil. Ik speel Hanna gedurende een tijdspanne van ongeveer zeventig jaar.

Als theaterlocatie stond Johanna ter Steege altijd haar familieboerderij voor ogen. De boerderij waar ik ben geboren aan de Schoap ndiek. Er staat een prachtige oude kastanjeboom waar ik graag met mijn rug tegenaan zat om naar het erf en de achterkant van de boerderij te kijken. Een magische plek voor mij. Ik stelde me zo voor dat het publiek onder die kastanjeboom zit. Je ziet de lucht erboven, de weidsheid van de landerijen. Maar ja, vind maar eens zo n locatie. Dat is praktisch niet haalbaar. We mikken op duizend man publiek per voorstelling. Je hebt vergunningen nodig, parkeerplaatsen, toiletten, een veiligheidsprotocol. Er komt ontzettend veel bij kijken. Deze productie kost 1,6 miljoen euro!

Geloofwaardig
Toen Vliegveld Twenthe Evenemententerrein als meest geschikte theaterlocatie uit de bus kwam, moest ze wel even slikken. Het was toch 180 graden anders dan wat ik in mijn hoofd had. Maar ik weet uit ervaring dat de locatie altijd ondergeschikt is aan de kern van het verhaal dat je wilt vertellen. Het verhaal blijft geloofwaardig op deze plek. Het erf in mijn hoofd bouwen we na.

De voorstelling kent drie verschillende plaatsen van handeling. Het publiek moet twee keer verhuizen . Die fysieke verplaatsing maakt het spannender. We beginnen in de grote hangar. Vanaf de tribunes kijkt het publiek tegen de achterkant van de boerderij, het erf, de stallen, de omgeving. Het tweede bedrijf speelt zich binnen in de boerderij af. Voor het derde toneelbeeld gaan we écht naar buiten. Het publiek verhuist mee, maar kan steeds overdekt zitten.

Huub Stapel
Acht acteurs en actrices brengen het verhaal over het voetlicht. Johanna speelt de hoofdrol. Een andere acteur van naam die zijn medewerking heeft toegezegd is Huub Stapel. Huub is een goede collega en door de jaren heen een persoonlijke vriend geworden. Momenteel trekken we door het land met de komedie De Waarheid. Toen ik hem vroeg of hij een rol voor zijn rekening wilde nemen zie hij direct en onvoorwaardelijk ja. Huub heeft ook affiniteit met streektaal en het boerenleven. Hij komt uit Tegelen in Zuid-Limburg. Vorig jaar heeft hij met Rowwen Hèze en Toneelgroep Maastricht een locatievoorstelling gemaakt over Pinkpop. Dat is hem zeer goed bevallen. Huub spreekt overigens geen Twents in Hanna van Hendrik. Hij speelt een jongen van buiten .

In de traditie van bijvoorbeeld een voorstelling als Het Pauperparadijs mikt het productieteam, waarin ook Schouwburg Hengelo participeert, op bezoekers uit heel Nederland. Liefhebbers van locatietheater. Het Oerolpubliek , verduidelijkt Johanna. We zorgen ook voor een aantrekkelijk randprogramma, een soort festivalterrein met muziek, eetgelegenheden en horeca .

Hoewel het geraamte van de voorstelling staat, moeten er de komende maanden nog veel losse eindjes aan elkaar worden geknoopt. Er moet nog een aantal acteurs worden aangetrokken, dertig figuranten, een koor, een band, tien ballerina s, een aantal motorcrossers en zeven koeien. De koeien hebben we al , zegt Johanna. En Her Majesty verzorgt de muziek. Er moet nog ontzettend veel gebeuren, maar het enthousiasme bij de producenten en de donateurs is groot. Dinsdag hebben we de landelijke perspresentatie op het terrein. Wi j hebt so wied, we kunnen niet meer terug

Notter
Hanna van Hendrik is een initiatief van actrice Johanna ter Steege, geboren en getogen in Notter. Het theaterproject is een eerbetoon aan haar jeugd, haar familie en aan Twente en zijn inwoners. Het toneelstuk gaat over het leven van boerin Hanna en haar familie. Haar gevecht tegen de verkoop van haar boerderij. Het verhaal speelt zich af in de jaren zeventig van de vorige eeuw. Overal nemen burgers het heft in eigen hand. Tradities worden overboord gegooid of juist fel verdedigd.

Het is de bloeitijd van actiegroepen en ook de Twentse boeren komen in opstand. Hun protest in 1971 tegen de ruilverkaveling is de felste boerenopstand in de Nederlandse geschiedenis. Voor de voorstelling wordt Hangar 11 van Vliegveld Twenthe Evenementerrein omgetoverd tot een boerenerf. Er zijn tussen 5 juni en 21 juli in totaal 40 voorstellingen. Elke voorstelling biedt plek aan duizend mensen. De website hannavanhendrik.nl is dinsdag online, kaarten zijn te bestellen via schouwburghengelo.nl.

Hanna van Hendrik: Idee & concept, Johanna ter Steege; coproductie, Schouwburg Hengelo, regie, Liesbeth Coltof; schrijver, Bouke Oldenhof ; compositie & muziek, Her Majesty; kostuumontwerp, Carly Everaert.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Annina Romita
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.