Hengelo

Nieuw marktplein Hengelo op z'n vroegst in 2023 opgeleverd

Hengelo heeft, als alles meezit, over 15 maanden een nieuw marktplein. Het geduld van de inwoners wordt nog even op de proef gesteld, maar dan heeft de stad ook wat: Een groen doeplein, met een rooftopbar en een ondergrondse fietsenstalling.

20 126 Hengelo Marktplein DO PRESS4 OKRA
Impressie van het nieuwe Hengelose marktplein © OKRA Landschapsarchitecten

Definitief ontwerp

Het was de afgelopen maanden ijselijk stil, nadat in december vol trots het conceptontwerp werd gepresenteerd en in maart de gemeenteraad akkoord ging met het conceptontwerp. Stilgezeten is er echter niet. Achter de schermen is in de tussentijd hard gewerkt door het bureau van landschapsarchitect Wim Voogt en ambtenaren van de gemeente Hengelo.

Woensdag presenteerde Voogt zijn definitieve ontwerp in de Burgerzaal van het stadhuis aan ruim zestig inwoners. Het conceptontwerp is verder gefinetuned en technisch uitgewerkt. Veel is er niet veranderd aan het ontwerp. Grootste aanpassing is de rooftopbar bovenop de kiosk en de komst van een ondergrondse fietsenstalling die plaats biedt aan 250 fietsen. Hier en daar is ook gekozen voor een andere kleur klinkers.

De beren krijgen straks een plek in een natuurlijk ogende vijver rondom de Brinktoren. De toren zelf wordt in het ontwerp ingepast maar nog niet aangepast. In de toekomst wordt er samen met de eigenaar gekeken naar de mogelijkheden daarvoor.

icon_main_quote_red_glyph

"Het gaat nu echt gebeuren, in januari gaat de schop de grond in."

Wethouder Bas van Wakeren

Aanloopstraten

Het definitieve ontwerp gaat verder dan alleen de herinrichting van het marktplein. Ook de omliggende straten worden meteen aangepakt, zodat het gebied straks één geheel is en goed op elkaar aansluit. Een grotere aanpak van het centrumgebied bleek noodzakelijk, omdat de warenmarkt in het definitieve plan in een zogeheten carré opstelling komt te staan. Die keuze had invloed op het uiteindelijke ontwerp van het kernwinkelgebied, waaronder de Telgen en de Brinkstraat. Ook moest het bestaande rioolstelsel in de aanloopstraten onder handen worden genomen en duurzaamheidsmaatregelen voor afvoer en afkoppeling van het hemelwater worden verbeterd.

Volgens de gemeente Hengelo was het effectiever en efficiënter om de diverse werkzaamheden te integreren en uit te voeren. "Het levert besparingen in tijd en geld op voor realisatie van de nieuwe inrichting van de winkelstraten en het marktplein," aldus een woordvoerder. Voor die gehele vernieuwing, bovengronds en ondergronds, is een krediet van 9 miljoen euro beschikbaar.

Landschapsarchitect Wim Voogt vertelt over het definitieve ontwerp dat ook gezien kan worden als een knipoog naar het verleden van Hengelo:

Gemeenteraad

Het college van B en W heeft het definitieve ontwerp en bijbehorende uitvoeringskrediet inmiddels goedgekeurd en als in de raadsvergadering van 10 november ook een meerderheid van de gemeenteraad instemt, kunnen de voorbereidende werkzaamheden dezelfde maand nog beginnen. Mocht de politieke besluitvorming langer gaan duren en pas in de raadsvergadering van 24 november een besluit vallen, dan wordt op z'n vroegst in 2022 begonnen met de werkzaamheden.

Wethouder Bas van Wakeren is blij dat de schop bijna de grond in kan: "Er is de afgelopen maanden keihard gewerkt aan de verdere uitwerking van het ontwerp. De basis hiervan is natuurlijk gelegd door al die betrokken Hengeloërs die deelgenomen hebben aan de vele bijeenkomsten, (digitale)gesprekken en discussies. Zij hebben hun marktplein nieuw leven ingeblazen. Net als het college ben ik erg enthousiast over het definitieve ontwerp. Het gaat nu echt gebeuren! In januari gaat de schop de grond in."

20 126 Hengelo Marktplein DO PRESS2 OKRA
De grote terrazzoplaten op het huidige marktplein krijgen een tweede kans op het nieuwe marktplein © OKRA Landschapsarchitecten
icon_main_quote_red_glyph

"De werkzaamheden zullen overlast geven, dat kan ook niet anders, maar we moeten even doorbijten met z'n allen om te krijgen wat we willen."

Projectleider Ivo Heijenrath.

Werkzaamheden

Mocht de gemeenteraad in november groen licht geven voor de herinrichting, dan vinden in december en begin januari geen ingrijpende werkzaamheden plaats. De gemeente wil in de weken voorafgaande aan de feestdagen de omliggende winkelstraten goed bereikbaar houden voor ondernemers en inwoners. De warenmarkt blijft tot begin 2022 op het marktplein staan en verkast daarna tijdelijk naar het Stationsplein, waarna het grote werk echt kan beginnen.

De werkzaamheden starten in de Hofstedestraat en als alles meezit, dan wordt het plein begin 2023 opgeleverd. Een strenge winter kan mogelijk wel nog voor weken of maanden extra vertraging zorgen. "Het zal niet altijd even makkelijk zijn. We komen altijd zaken tegen die vertragend kunnen werken," zegt projectleider projectleider Ivo Heijenrath. "De werkzaamheden zullen ook overlast geven, dat kan ook niet anders, maar we moeten even doorbijten met z'n allen om te krijgen wat we willen."


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.