Enschede

Enschedese VVD-mastodonten gaan na de verkiezingen niet verder als raadslid

Fractieleider René Kreeft en raadslid Joost Nijhuis keren na de verkiezingen in maart 2022 niet terug in de gemeenteraad van Enschede. Beide VVD'ers zijn al acht jaar actief als raadslid en het regionale bestuur van de liberalen staat niet toe dat er een derde termijn aan wordt vastgeplakt.

Kreeft Nijhuis
René Kreeft (links) en Joost Nijhuis stoppen in maart als raadslid bij de VVD. © 1Twente

Een gedwongen afscheid dus voor Kreeft en Nijhuis. Want beiden hadden graag verder gewild. "Ik vind het jammer dat ik afscheid moet nemen omdat de VVD vernieuwing wenst", aldus Nijhuis, "maar ik zal me na deze raad blijven inzetten voor Enschede en haar inwoners."

Bijna zeven jaar fractieleider

Zowel Kreeft als Nijhuis werd na de lokale verkiezingen in 2014 geïnstalleerd als raadslid voor VVD Enschede. Zo'n anderhalf jaar later nam Kreeft het fractievoorzitterschap over van Anneke Broekman. Voor de verkiezingen van 2018 schoof de partij echter Jeroen Diepemaat naar voren als lijsttrekker en wethouderskandidaat.

Kreeft geeft aan dat hij blij is dat hij een bijdrage heeft kunnen leveren aan onder meer het weer laten rijden van de nachttreinen naar Enschede en de zeven jaar eerder gestarte verbreding van de A1. "Ik zal mij blijven inzetten voor de VVD, als fractievoorzitter tot aan de verkiezingen, met focus op overdracht van diverse dossiers." Daarna overweegt hij zich op provinciaal niveau verder in te zetten als politicus.

Derde periode uitgesloten

Binnen de VVD is afgelopen jaren het beleid voor vernieuwing en continuïteit aangescherpt. Een derde periode als raadslid is alleen mogelijk indien iemand echt niet kan worden gemist en vereist toestemming van het regionale bestuur. Dat kwam er voor de VVD-raadsleden dus niet.

"Vol passie heb ook ik me 8 jaar mogen inzetten als liberaal voor een beter en mooier Enschede", aldus Joost Nijhuis. Onder meer met symposia voor regionale en landelijke VVD-bestuurders probeerde Nijhuis zijn stad in het voetlicht te zetten.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.