Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Green Team Twente: rijden op waterstof

Rijden op waterstof heeft de toekomst. Naast het elektrisch rijden, dat langzamerhand terrein wint. Dat is de overtuiging van de leden van Green Team Twente.

De leden van Green Team Twente zijn studenten van Saxion en de UT, die werken aan een auto die zo efficiënt mogelijk rijdt op waterstof. Het is daarmee een van een heel rijtje studententeams dat zich bezighoudt met vervoer, techniek en toekomst. En dat is uiterst serieus: Wouter Groote Veldman en Vincent van Krimpen zijn er veertig uur in de week druk mee.

Serious business

Dat die studententeams ‘serieus business’ zijn, blijkt bijvoorbeeld uit Light Year Cars, de Eindhovense tegenhanger van Solar Team Twente, de broer van het Green Team van Groote Veldman en Krimpen. Zowel Light Year als dat Twentse Solar Team maken auto’s die op zonne-energie rijden. Light Year was een studententeam, maar is uitgegroeid tot een serieus bedrijf dat inmiddels een aantal modellen voor de markt heeft ontwikkeld.

Vincent van Krimpen 3 Ernst Bergboer
Vincent van Krimpen, Green Team Twente
Beeld: Ernst Bergboer

Er rijden inmiddels ook waterstofauto’s rond: zowel Toyota als Hyundai hebben een model ontwikkeld. Tanken is nog wel een dingetje: het aantal stations dat waterstof levert is nog gering.

Experimenteren is cruciaal

Maar er is meer. Wat voor elektrisch rijden gold, geldt nog veel meer voor zonne- en waterstofauto’s. De techniek is volop in ontwikkeling en er is een hoop winst te boeken, zeker als gaat om toepassingen op veel grotere schaal. Experimentele projecten als die van het Green Team Twente zijn daarin belangrijk.

“Waterstof is een serieuze oplossing voor het energievraagstuk - misschien niet de beste, maar zeker niet de slechtste”

Groote Veldman en Van Krimpen hebben een jaar opzij gezet om zich met die ontwikkeling bezig te kunnen houden. “Je leert dingen die je tijdens je studie niet meteen leert”, stelt Van Krimpen. “Het is een stapje in de richting van het bedrijfsleven.” Groote Veldman ziet waterstof als een serieuze oplossing voor het energievraagstuk. “Misschien niet de beste, maar zeker niet de slechtste.”

Productie nog donkergrijs

Waterstof zelf is een compleet schoon. Maar de productie ervan, zeker als je dat op fatsoenlijke schaal wilt doen, is een energievreter van jewelste. Op dit moment wordt daar vooral fossiele energie voor gebruikt. De beide studenten zien vooralsnog vooral kansen in de marge. Op de momenten dat nieuwe energiebronnen - wind en zon - meer stroom opwekken dan nodig, kun je die ‘rest’ gebruiken voor de productie van waterstof.

Wouter Groote Veldman Ernst Bergboer
Wouter Groote Veldman
Beeld: Ernst Bergboer

Competitie

Studententeams zouden geen studententeams zijn als er geen strijd geleverd werd. Alle Twentse teams gaan een jaarlijkse competitie aan met teams uit Eindhoven en Delft. Het Green Team is in juni volgend jaar aan de beurt, als alles goed gaat.

Op 19 november wordt het nieuwe team gepresenteerd. En een nieuw project, waar het duo Groote Veldman en Van Krimpen nog niets over kwijt willen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.