Verkeer
Stuur appje
Zoek

‘De voedselbank kun je niet op de parkeerplaats zetten’

De Voedselbank Midden Twente verkeert in zwaar weer. De Hengelose liefdadigheidsinstelling moet voor 1 januari hun huidige pand aan de Sloetsweg verlaten. De gemeente Hengelo is om subsidie gevraagd om huur van een ander pand mogelijk te maken. Hier moet de gemeenteraad een beslissing over nemen. Bestuurslid Ab van Wermeskerken en oud-klant Ingrid Waijenberg waren te gast in Hengeloos Peil.

380 voedselpakketten

Zo'n 380 pakketten worden er wekelijks uitgedeeld door Voedselbank Midden Twente. Naast Hengelo worden er ook pakketten uitgedeeld in Borne en Hof van Twente. “Wij houden 380 gezinnen aan. Daar kunnen huishoudens zijn van één, twee en drie personen tot gezinnen van vijf en zes. Dat zijn ruim zeshonderd monden die iedere week worden gevoed”, zegt bestuurslid Ab van Wermeskerken.

Nieuwbouw

Sinds 2006 worden de voedselpakketten iedere week uitgedeeld in een voormalige supermarkt aan de Sloetsweg in Hengelo. Woningcorporatie Welbions is eigenaar van het pand en wil daar gaan bouwen. “We hebben hier sinds het begin gezeten en wisten dat we er uiteindelijk een keer uit moesten. Nu zijn we dus naarstig op zoek naar een nieuw pand.”

Subsidieaanvraag

“We hebben een lopend budget waarvan de helft uit giften bestaat. Het is niet haalbaar om nieuwe sponsoren te werven om structureel de huur te betalen”, zegt het bestuurslid. Het bestuur heeft het oog laten vallen op een bedrijfspand aan de Beitelstraat: “We kunnen dit pand huren voor 45.000 euro per jaar. We hebben daarom een subsidieaanvraag gedaan bij de gemeente. De gemeenteraad moet er uiteindelijk over gaan beslissen.” Ook moeten er koel- en diepvriesinstallaties worden geplaatst in een nieuw pand.

Toeslagenaffaire

Over het belang van de voedselbank kan Ingrid Waijenberg over meepraten. Zij maakte acht jaar gebruik van de voedselbank. “Zonder de hulp van de voedselbank had ik het niet gered”, zegt de oud-klant. Waijenberg raakte in de problemen door de toeslagenaffaire. “Op een gegeven moment stoppen alle toeslagen. Eerst denk je dat er een fout is gemaakt bij het overmaken, maar na een aantal maanden vertelde ze dat ik verdacht werd van fraude.”

Iedere week haalde Waijenberg een voedselpakket op voor haar gezin. “Met zo'n pakket kun je toch wel vier á vijf dagen uithouden. Je wordt heel creatief en krijgt de gekste combinaties. Maar aan het einde van de dag heb je wel een maaltijd gehad.”

De tijd dringt

De tijd dringt volgens Van Wermeskerken: “De raad gaat naar verwachting zich begin november uitspreken over de subsidieaanvraag. Dat is wel erg kort dag, omdat wij op 1 januari eruit moeten zijn. Zonder pand is er geen voedselbank. De voedselbank kun je niet op de parkeerplaats zetten”, zegt Van Wermerskerken.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.