Enschede
Video

Wilminktheater begint kweekschool voor theatertalenten

Wat vorig jaar een beetje uit nood werd geboren, krijgt nu een vervolg bij het Wilminktheater. Daar start binnenkort Wilminks Kweek. Een leertraject voor acteurs die ook mee gaan spelen in producties van het theater.

Enschede op de kaart

Acht studenten van Codarts, de Hogeschool voor de Kunsten, kregen eind vorig jaar de kans om ondanks de coronabeperkingen, stage te lopen in het Wilminktheater van Enschede. De groep werkte en woonde in Enschede, speelde mee in Scrooge, Santa’s Revue en De Kerst komt altijd Show en hadden de tijd van hun leven.

“Destijds waren er geen stages, niks kon. We wilden samen met Rotterdam Enschede op de kaart zetten”, vertelt Ellen Kremers van het Wilminktheater over dat bijzondere initiatief.

Broedplaats

Het ging zo goed met dat achttal dat dit jaar weer acht studenten worden uitgenodigd om deel te nemen aan Wilminks Kweek. “We willen een broedplaats van talent zijn. En we willen dat ze hier blijven”, aldus Kremers. Dat laatste is bij de vorige groep gelukt. Twee talenten hebben een rol in de grote productie De Boerenopstand in Tubbergen.

Op maat

“We pakken het dit jaar breder op. Wilminks Kweek wordt ook toegankelijk voor talenten die geen erkende HBO-opleiding volgen. Na de audities selecteerde het Wilminktheater acht meiden die mee gaan doen met de producties. “Het is een traject op maat. Leren door te spelen.”

Woonruimte gezocht

De theatermensen komen uit het hele land en wonen in de stageperiode in Enschede. En dat viel nog niet mee. “We deden een oproep om aan woonruimte te komen en dat is gelukt. We hebben nu drie woningen voor onze kweekmeiden, maar moeten in december nog een tweepersoonswoning voor onze regisseur zien te krijgen.”

De opleiding is vorige week gestart en op 22 november beginnen de repetities. Enschedeërs die woonruimte voor de regisseur beschikbaar hebben, kunnen zich melden bij het Wilminktheater.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.