Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Brexit: de onzekerheid blijft. Ook voor Britten in Twente

407953 905669

Enschede telt meer dan tweehonderd Britten, inwoners van wie velen de brexit op de voet volgen. Voor Val Jones en Thorsten Bell hebben de ontwikkelingen geen direct gevolg voor hun verblijf in de stad. "Het is tijd voor duidelijkheid. Velen weten niet waar ze aan toe zijn."

It was quite a relief , zegt Valerie (Val) Jones als haar gedachten terug gaan naar 7 maart, ruim drie weken geleden. Die donderdag kwam Jones, een geboren Engelse van wie de familielijn naar Schotland en Wales leidt, in het bezit van een Nederlands paspoort. Het document neemt haar zorgen ten aanzien van haar verblijf in Nederland in deze onzekere brexittijden weg. Een hele opluchting.

Val Jones (67) verhuisde in 1996 naar Enschede om als senior onderzoeker bij de Universiteit Twente te gaan werken. Sinds anderhalf jaar is ze met pensioen. Haar toekomst ligt hier. Mijn vriend woont in Hengelo, ik heb hier mijn vriendenkring. Met het Nederlandse paspoort voel ik me welkom.

Ze volgt de ontwikkelingen rond de brexit op de voet; vanaf het referendum in 2016 tot de hectische stemmingen over een (no-) deal. Het houdt me dagelijks bezig , zegt Jones, die zichzelf als een remainer omschrijft.

Voorstander
Jones is dus voorstander van het Britse lidmaatschap van de Europese Unie. Ik geloof in samenwerking. Of het nu gaat om wetenschap, economie, cultuur of politiek; we hebben elkaar nodig. Al begrijp ik de scepsis ook wel. Veel mensen hebben het idee dat ze worden geregeerd door Brussel.

De scheiding is moeilijk en laat zich nog het beste te vergelijken met die ene passage uit Hotel California van The Eagles, geeft ze aan. You can check out any time, but you can never leave. We zijn de eerste die eruit wil, maar er is geen voorbeeld. Dat maakt het moeilijk.

Onzeker
En onzeker. Veel Britten zitten met vragen over hun verblijf. Ik weet waaraan ik toe ben, daar dank ik de IND (Immigratie- en Naturalisatiedienst, red.) oprecht voor. Maar veel expats hebben geen idee. Kunnen Britten blijven werken en reizen in de EU en, omgekeerd, Europeanen in het Verenigd Koninkrijk? Hoe zit het met hun eigendommen en de erkenning van hun diploma s?

Er blijft nog iets knagen. ,,Mijn pensioen. Ik heb de helft van mijn carrière bij universiteiten in Groot-Brittannië gewerkt en jaren bij de UT. Het pensioen is gebaseerd op het Britse pond en op de euro. Dat blijft een onzekere factor.

Een week geleden was hij nog in het stadhuis voor een welkomstbijeenkomst voor nieuwe Enschedeërs. De burgemeester hield een toespraak, er was een quiz, het was gezellig en gastvrij , zegt Thorsten Bell (24). Hij, geboren in een voorstad van Londen, werkt sinds kort als grafisch ontwerper in Enschede.

Bell streek hier neer in augustus 2018 en volgde daarmee zijn Nederlandse vriendin naar Twente. Het stel woonde eerder bijna een jaar samen in de historische stad St. Albans, ten noorden van de Britse hoofdstad.

Het leven bevalt hem in Enschede. De omvang van de stad is vergelijkbaar met wat ik in Engeland gewend was , aldus Bell, die met zijn vriendin in een appartement in het centrum woont.

Zorgen over zijn verblijf heeft hij momenteel niet. Ik heb een Duitse moeder, die al jaren in Engeland woont. Daardoor heb ik al vanaf toen ik klein was naast mijn Britse paspoort ook een Duits paspoort. Daar hoef ik me dus niet druk om te maken.

Samenwerking
Bell stemde in 2016 bij het referendum voor het EU-lidmaatschap van Groot-Brittannië. Ik ben voor samenwerking en denk dat dat uiteindelijk het beste is. Hij volgt alle brexit-ontwikkelingen zo goed en kwaad als het gaat. Al weet je in deze tijden van nepnieuws zo langzamerhand niet meer wat waar is en wat niet.

Of premier Theresa May alsnog een brexitdeal door het parlement weet te loodsen of dat de Britse geesten in het Lagerhuis alsnog rijp kunnen worden gemaakt voor een nieuw referendum, was afgelopen donderdagavond nog onduidelijk.

Duidelijkheid
Ze zouden nou eindelijk een keer tot een conclusion moeten komen. Het is tijd voor duidelijkheid, dan weet iedereen waar hij aan toe is.

Dat is nu allerminst het geval, ook voor Bell en vriendin Wouke. Zij: De komende jaren is ons leven hier, in Enschede. Maar stel dat we er op de langere termijn voor kiezen toch weer naar Engeland te gaan? Hoe moeilijk of gemakkelijk is het dan voor mij om alles administratief te regelen? Dat is op dit moment allemaal nog onduidelijk.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Reinier van Willigen
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.