Enschede

Werkstraffen voor vrienden van overleden Marco van der Kolk

De twee vrienden van de overleden Enschedeër Marco van der Kolk hebben een werkstraf van honderd uur onvoorwaardelijk gekregen in de rechtbank van Almelo voor openlijke geweldpleging. De mannen, beiden 21 jaar, zouden twee andere mannen uit hun woonplaats hebben mishandeld. Een van die mishandelde mannen, een 25-jarige Enschedeër, gaf Van der Kolk (26) een fatale klap met de dood tot gevolg. Dat gebeurde in de nacht van 22 op 23 augustus 2020 in het centrum van Enschede.

Stilletocht Marco Vd Kolk 01
Still van de herdenking van Marco van der Kolk © 1Twente

De uitspraak is gelijk aan de eis van de officier van justitie.

De twee mannen, vrienden van Van der Kolk, hebben de 25-jarige man en een vriend van achteren aangevallen door hem te schoppen en slaan. Dat gebeurde in dezelfde vechtpartij als waarin Van der Kolk zwaar werd mishandeld. Van der Kolk was met nog een aantal vrienden na een voetbalwedstrijd de stad in gegaan. De mannen hadden zo'n acht tot twaalf bier op toen ze naar een ander café liepen. Toen dat café vol bleek, keerden ze om op zoek naar een andere kroeg.

Vechtpartij duurde nog geen minuut

Volgens de verdachten was Van der Kolk toen al, om onbekende reden, boos. Onderweg naar een andere kroeg ontstond de vechtpartij. Een van de twee vrienden die terechtstond, zei daar twee weken geleden over: "Ik zag dat er wat aan de hand was en toen heb ik mij er ook mee bemoeid. Ik had niet gezien dat er geduwd was, dat zag ik pas op de camerabeelden. Over en weer waren er rake klappen en schoppen en toen kwam de fatale klap." Volgens de rechter duurde de vechtpartij nog geen minuut.

Waarom de vriend meedeed met de vechtpartij, weet hij niet goed meer. "Misschien komt het door de alcohol. Ik heb er gewoon niet bij nagedacht en heb mij er mee bemoeid. Tijdens de vechtpartij, na wat klappen en schoppen, probeerde ik het te sussen. Maar de rest ging door."

Slachtoffer lag op de grond

De verdachten zeiden de hoofdverdachte en zijn vriend niet te kennen en dat onduidelijk is hoe de vechtpartij ontstaan is. Beiden gaven aan niet meer te weten wat er aan de hand was. Duidelijk is wel dat de vechtpartij ontstond bij een conflict tussen Marco van der Kolk en de hoofdverdachte. "Ik heb echt geen idee wat de reden was. Wel weet ik dat Marco nooit iemand uit het niets zou slaan", aldus de andere, 21-jarige verdachte. "Ik vond dat ik mijn vriend moest helpen en ben gaan vechten."

Volgens de rechter was hij begonnen met schoppen tegen de vriend van de hoofdverdachte. De man lag toen op de grond. Wat er daarna gebeurd is, zegt de man niet meer te weten. Pas vanaf de fatale klap die Marco kreeg en hij naast hem zat en zijn hoofd vasthield, zegt de man alles weer te weten. Volgens de rechter stroken niet alle verklaringen in de rechtszaal met de verklaring die bij de politie is afgelegd.

Banner samenwerking 1Twente en RTV Oost

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.