Enschede

Enschedese horeca niet blij met verwachte versoepelingen: "Dit zijn eerder verzwaringen"

De plannen voor versoepeling van de coronaregels vallen bij de Enschedese horeca niet in goede aarde. Laat maar, zegt voorzitter Joris Eleveld van de Enschedese horeca: “Versoepelingen? Ze zijn eerder verzwaringen.”

Oude Markt rijen na corona Eline Harleman
De Oude Markt bij de heropening in april © Eline Harleman

Het is inmiddels duidelijk wat het kabinet van de horeca wil. Vanavond worden de gelekte plannen wereldkundig gemaakt. De anderhalvemetermaatregel wordt geschrapt vanaf zaterdag 25 september, in plaats daarvan moeten gasten dan gevaccineerd of negatief getest zijn. En sluiting om 12 uur ‘s nachts blijft de regel.

Controleren, maar hoe?

“Het gaat nu hartstikke goed binnen de horeca. Het is nu zo dat waar de anderhalve meter niet gegarandeerd kan worden er getest moet worden om toegang te krijgen. Verder hoeft er niets.” Dat verandert. “Ik moet straks al m’n gasten controleren en ze moeten om twaalf uur naar huis. Wat is het voordeel?”

Eleveld ziet de extra werkzaamheden die het kabinet hem oplegt niet zitten. Hij denkt dat de meeste horeca-ondernemers er net zo over denken. “Lekker dan. We zijn een horecabedrijf met een structuur, strategie en 63 mensen in dienst. Ik kan dit er niet zomaar even bijhebben. Het geduld is op. ”

icon_main_quote_red_glyph

“Ik moet straks al m’n gasten controleren en ze moeten om twaalf uur naar huis. Wat is het voordeel?”

Joris Eleveld, voorzitter Enschedese horecavereniging

Dwangmiddel

De horecabaas vermoedt dat hij en zijn collega’s alsook theaters voor het karretje van de regering wordt gespannen. Dat bezoek aan horecagelegenheid als dwangmiddel wordt gebruikt zodat mensen zich alsnog laten vaccineren.

Eleveld denkt dat door de maatregelen het spontane bezoek aan de horeca eraf gaat. “Onze gasten zullen zeggen: Ik ga maar thuis m’n biertje drinken, want anders moet ik die hele toegangsellende regelen. Dus dit is alleen maat destructief voor ons.”

Gelijke monniken ....

En dan is er nog de vraag waarom de nieuwe regels alleen voor de horeca gelden en niet bijvoorbeeld voor de supermarkten als Lidl, AH, Aldi of Jumbo. “Gelijke monniken, gelijke kappen.”

Tekst gaat verder onder de foto

Joris Eleveld  Ernst Bergboer
Joris Eleveld, voorzitter van de Enschedese horecavereniging © Ernst Bergboer

Ongevaccineerde medewerkers

De moeilijke positie van het personeel in de uitgaansgelegenheden is ook zo’n ding. Wat doe je met medewerkers die bewust of vanwege medische redenen niet zijn gevaccineerd. “Ik heb iemand die niet is gevaccineerd, maar elke dag wel een zelftest doet. Straks moet dat dan een officiële test worden. Hoe moet dat? Hoe kan ie dan bij ons werken? En stel je voor dat er om medische redenen niet is gevaccineerd?”

Niet testen beneden 75 man

De hoop is erop gevestigd dat morgen op de persconferentie toch nog een konijn uit de hoge hoed wordt getoverd. “Ik hoop dat waar een minimumaantal van 75 mensen bij elkaar komt er niet getest hoeft te worden. Dan is de impact voor ons nog niet zo groot. De meeste horecagelegenheden hebben er minder dan 75. Bovendien is als er dan wat gebeurt de besmettingshaard niet zo groot.”


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.