Voorbij Corona

Twaalfduizend demonstranten in Enschedese editie van Unmute Us

Volgens een laatste schatting lopen in Enschede twaalfduizend mensen mee in de demonstratie van cultuur- en evenementenorganisaties tegen het huidige coronabeleid. De organisatie van Unmute Us rekende tevoren op vijfduizend.

De sfeer is gemoedelijk, al is overduidelijk dat het begrip voor de coronamaatregelen onder zowel de deelnemers als de toeschouwers tot een nulpunt is gedaald. Niet heel verrassend: met name het verschil tussen wat wel is toegestaan bij de Zandvoortse Formule 1 en het toegangsbeleid zoals dat geldt voor culturele evenementen stuit op massaal onbegrip.

Unmute 3 Ernst Bergboer
Demonstranten op de hoek Deurningerstraat - Raiffeisenstraat © Ernst Bergboer

Alleen de volumeschuif open

Nog een observatie: iedereen is de culturele drooglegging zat en wil weer een feestje kunnen vieren. De DJ’s op de zestien meerijdende voertuigen hoeven maar heel weinig te doen om de menigte aan het dansen te krijgen. De volumeschuif open zetten volstaat.

Unmute 2 Ernst Bergboer
De vergelijking tussen toegangsbeleid bij F1 in Zandvoort en evenementen wordt veel gemaakt © Ernst Bergboer

Geen onvertogen woord

Vooral op de kruispunten Molenstraat-Blijdesteinlaan en Deurningerstraat stond het zojuist bommetjevol. Winkelend publiek dat de oversteek wilde wagen, moest minstens een kwartier wachten voordat de stoet was gepasseerd. Tot onvertogen woorden of boze blikken leidde dat niet. Integendeel, men leek Unmute een warm hart toe te dragen. Wij hebben geen afkeurende geluiden of tegenstemmen gehoord, in elk geval.

Unmute 9 Ernst Bergboer
Onvrede over inconsequent toegangsbeleid © Ernst Bergboer

Unmute Us in tien steden: tienduizenden deelnemers

De optocht gaat - ruwweg - vanaf de Oosterstraat, waar de wagens zich verzamelden, via de Molenstraat, Raiffeisenstraat, Hengelosestraat, Singel en Parkweg met een wijde boog terug naar het G.J. van Heekpark.

Unmute 6 Ernst Bergboer
Jamsessies moeten weer mogen, volgens Enschedese muzikanten © Ernst Bergboer

Unmute Us vindt tegelijkertijd plaats in tien Nederlandse steden. De NOS meldt tienduizenden deelnemers. In het Amsterdamse Westerpark hebben zich vijftienduizend mensen verzameld, nauwelijks meer dan er in Enschede meelopen.

Unmute 7 Ernst Bergboer
Cultuursnuivers © Ernst Bergboer

Volgens Eric van Oosterbaan, woordvoerder namens de organisatie in Enschede, is het aantal Enschedese deelnemers gebaseerd op een inschatting van de organisatie en de politie.

Unmute 1 Ernst Bergboer
Drukte in de Molenstraat © Ernst Bergboer

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.