Verkeer
Stuur appje
Zoek

Sven Hans (14) uit Hengelo ontpopt zich als Twents steptalent

Waar het aantal toerende steppers de afgelopen anderhalf jaar fors is gestegen, is het wedstrijdsteppen juist 'ingekakt'. Zo omschrijft Agnes Bossink van Stepteam Twente het. Al die tijd konden er geen wedstrijden worden gehouden, maar steps werden er desondanks volop verkocht aan mensen die er in hun eentje of in kleine groepjes op uit trokken. Afgelopen weekend werd er eindelijk weer een wedstrijd gereden, waarbij een jonge stepper uit Hengelo opvallend snel reed.

Hulsbeek

Zijn naam: Sven Hans. Toen er afgelopen weekend voor het eerst in 2 jaar tijd weer in wedstrijdverband werd gereden, op het Hulsbeek in Oldenzaal, reed hij de snelste ronde van de dag. Hij was drie dagen later, samen met pr-dame én collega-stepper Agnes Bossink, te gast bij 1Twente Vandaag. Bossink: "Een van onze clubleden heeft een tijdje terug al alles in gang gezet, van vergunningen tot EHBO, maar we kregen pas kort van te voren groen licht dat de wedstrijd door kon gaan. En dat was fijn, want de laatste landelijke wedstrijd was op 5 oktober 2019!"

'Spanning en strijd gemist'

De wedstrijd stond open voor rijders uit heel Nederland, maar vooral leden van Stepteam Twente en een paar toppers uit Zwolle en omgeving stonden aan de start van de marathon en de halve marathon. Bossink: "De deelnemers hadden de spanning en strijd gemist en de eerste wedstrijd na twee jaar bracht ook nieuwe onzekerheid: niemand wist hoe de eigen krachten zich verhielden tot die van de ander."

icon_main_info_white_glyph

Stepteam Twente

Stepteam Twente is een dynamische, enthousiaste en gezellige stepvereniging met ongeveer 40 leden in verschillende leeftijden. Ze rijden op een voor sportdoeleinden geschikte step. Er zijn drie trainingen per week, voor zowel de startende, de recreatieve als de wedstrijdrijder. Regelmatig zijn er recreatieve steptochten in heel Twente.

Tempobeul

De grote verrassing van deze dag kwam van de 14-jarige Sven Hans. De Hengeloër is nog te jong om de hele 45 kilometer te mogen steppen, maar bij landelijke wedstrijden starten dames, heren en jeugd gelijktijdig, waardoor zij ook samen in een peloton of kopgroep kunnen rijden. Bossink: "Sven reed zijn 20,2 kilometer voorop in de kopgroep en hij was overduidelijk de tempomaker. Sterker nog, de snelste ronde van de dag kwam op zijn naam! Hij reed deze met een gemiddelde van 28,8 kilometer per uur."

Nadat de jonge tempobeul was gefinisht, waren de senioren nog net niet op de helft. "De kopgroep schroefde daarop het tempo omlaag; waar in marathonwedstrijden normaliter aan het eind de snelste tijden worden gereden, was dat deze wedstrijd andersom", lacht Agnes Bossink.

Meer Twentse medailles

Voor de volledigheid nog even de uitslag van marathon: Zwollenaar Machiel Steenbergen versloeg Enschedeër Joost Haveman in de sprint en Jasper Flink uit Hengelo werd derde. De eerste vrouw was Hermien Koers uit Kampen, die de volle 45 kilometer bij de snelste heren in de kopgroep meereed. In de eindsprint moest ze het nipt afleggen tegen Jasper Flink.

Recreatief toeren

Waar het wedstrijdrijden de afgelopen tijd niet mogelijk was, gingen er juist wel veel mensen recreatief toeren. Bossink: "Stepteam Twente rijdt elke zondagmorgen een toertocht ergens in Twente, waaraan iedereen kan meedoen. Daarnaast wordt er drie keer per week getraind op industrieterrein Het Oosterveld in Hengelo. Daar kunnen we een mooi rondje van een kleine 2 kilometer rijden. Het rondje is perfect van lengte, zodat sporters van verschillende niveaus elkaar steeds weer tegenkomen. Je raakt elkaar daar niet kwijt en in de wintermaanden rijd je in het licht van straatlantaarns."

Verhaal gaat verder onder foto.

Sven Hans bepaalt het tempo van de kopgroep
Sven Hans bepaalt het tempo van de kopgroep.
Beeld: Fiona Olthof

Techniektraining

Elke eerste maandag van de maand wordt er een techniektraining gegeven. "Dat gaan we vanaf nu elke keer ergens anders in de regio doen, om zo ook mensen van buiten Hengelo en Enschede te trekken. Veel mensen hebben wel een step, maar rijden nooit in teamverband en weten ook weinig van techniek."

Nauwelijks onderhoud

Dan heeft ze het over de beheersing van het vervoermiddel, niet over de techniek erachter: "De techniek is heel simpel. Hetzelfde geldt voor het onderhoud. Af en toe de banden oppompen en de remblokjes vervangen, dat is alles. Een fiets moet je na een tocht over modderige bospaden goedpoetsen: de ketting, de derailleur, de remmen. Dat hoeft bij een step allemaal niet. Daarnaast stappen ook steeds meer lopers over op een step, wanneer ze last krijgen van hun gewrichten."

Wanneer de wedstrijdsteppers weer aan de bak kunnen, Bossink weet het niet. In elk geval dit jaar niet: "Hopelijk worden er in 2022 weer wedstrijden georganiseerd. Wij zijn er in elk geval heel erg aan toe. Je wilt weer echte competitie ervaren, zoals afgelopen zaterdag. Dat smaakt natuurlijk naar meer!"

icon_main_info_white_glyph

Overige uitslagen

In de andere leeftijdscategorieën waren er ook podiumplaatsen voor Twentse steppers. Waar Sven Hans overduidelijk de beste bij de cadetten (13-15 jaar) was en Joost Haveman en Jasper Flink medailles pakten bij de senioren, was er bij de Masters (40-49 jaar) goud voor Vincent Gooiker en Jolanda Stelma. Bij de Heren Veteranen (50+) waren plek 1 en 2 voor respectievelijk Roel Haveman en Allard Nap. Bij de Dames Veteranen pakte Agnes Bossink brons.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.