Enschede

Enschede meldt zich (nog) niet voor opvang Afghaanse vluchtelingen: 'We komen spoedig met een reactie'

Als er een verzoek komt van het COA om Afghaanse vluchtelingen op te vangen, dan gaat het college van B&W in Enschede eerst het gesprek aan met de gemeenteraad. Dat laat een gemeentewoordvoerster desgevraagd weten.

Door het terugtrekken van de Amerikaanse troepen in Afghanistan en de machtsovername door de Taliban, zijn er sinds 18 augustus zo'n 1.600 evacuees in Nederland aangekomen. Dat verhoogt de druk op de crisisopvang.

PvdA en GroenLinks: 'bied je aan'

Het aantal beschikbare opvangplaatsen in Nederland dreigde in gevaar te komen. De lokale afdelingen van de PvdA en GroenLinks in Enschede hebben het college eerder deze week opgeroepen om zich aan te bieden als noodopvanglocatie. Het kabinet heeft donderdag een brandbrief naar gemeenten en provincies gestuurd met het verzoek om er over na te denken.

Die brandbrief is echter opgesteld vlak voordat de evacuaties vanwege de dreiging van terroristische aanslagen rond het vliegveld van Kaboel zijn stopgezet. De laatste vlucht is vrijdag aangekomen in Nederland. Hoewel de druk op de crisisopvang daarmee lijkt afgenomen, zijn er op de langere termijn mogelijk wel extra opvangplekken nodig.

College praat eerst met gemeenteraad

De mogelijke opvang van (Afghaanse) vluchtelingen is een onderwerp dat op provinciaal niveau wordt besproken. Aan die zogeheten 'regietafel' zit overigens wel de Enschedese burgemeester Onno van Veldhuizen als vertegenwoordiger namens de Veiligheidsregio Twente.

Het college van Enschede volgt dezelfde lijn als anders. "Mocht er een verzoek voor noodopvang binnenkomen, dan gaat het college in overleg met de raad onder welke randvoorwaarden Enschede zijn verantwoordelijkheid zal nemen", aldus een woordvoerster. Er worden dan ook op geen enkele wijze voorbereidingen getroffen. B&W wachten de brandbrief van het kabinet af. In een brief aan de gemeenteraad belooft het college 'spoedig met een reactie' te komen.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.