Verkeer
Stuur appje
Zoek

Neerlands beste wisselslagzwemmer moet bedelen om geld

Je doet mee aan de Olympische Spelen, zwemt zelfs een Nederlands record, maar bij thuiskomst krijg je te horen dat je A-status niet verlengd wordt. Met andere woorden: je krijgt geen salaris meer van het NOC*NSF. Oftewel: zoek zelf sponsoren of zoek een baan en zie maar of je tijd over houdt voor het sporten. Het overkwam de beste wisselslagzwemmer van Nederland, de Enschedeër Arjan Knipping.

Laatbloeier

Door het Nederlandse medaillegeweld op de Spelen viel Knipping met het niet halen van de finales op de 200 en 400 meter misschien niet zo op, maar de sinds twee jaar in Enschede woonachtige laatbloeier zwom wél een Nederlands record op de kortste van de twee afstanden. Daarom kwam hij goedgemutst terug uit Tokyo. Tót hij erachter kwam dat hij z’n A-status verliest en daarmee een zeker inkomen: "Mijn leven stond even volledig op z'n kop."

Hij had het evenwel kunnen weten: je moet op de belangrijke internationale toernooien zoals EK's en WK's bepaalde resultaten (zie kader) halen om recht te blijven houden op een A-status. Echter toen Knipping na het EK van afgelopen juni een brief van het NOC*NSF kreeg dat zijn status verlengd was tot september 2022, was het voor hem duidelijk: hij kon weer een jaar lang trainen zonder zich zorgen te hoeven maken over inkomsten.

icon_main_info_white_glyph

Wel records, geen resultaten

Om recht te blijven houden op het stipendium, de beurs voor sporters met een A-status, had Arjan Knipping op het EK bij de top 5 of op het WK of Olympische Spelen bij de top 8 moeten zwemmen. Dat is hem dit jaar niet gelukt, waardoor hij nu zonder inkomsten zit. Wél heeft hij zich nu al gekwalificeerd voor EK en WK van 2022 en is hij Nederlands recordhouder op de 200 en de 400 meter wisselslag in het 50 meter bad.

Brief

Totdat hij bij terugkomst uit Tokyo een brief op de mat trof, waarin alsnog slecht nieuws stond: “Ik voldeed niet aan de vooraf gestelde eisen. Dat wist ik in mijn achterhoofd ook wel, maar omdat ik vóór de spelen die brief over m’n statusverlenging kreeg, heb ik me daar niet meer druk over gemaakt. Achteraf blijkt dus dat ik die brief nooit had mogen krijgen.”

Knipping (27), geboren en getogen in De Heurne in de Achterhoek, verkaste op z’n achttiende naar Eindhoven om bij PSV het maximale uit z’n carrière te halen. Hij kende twee jaar geleden zijn internationale doorbraak op de WK zwemmen in Zuid-Korea. In de halve finale van de 400 meter wisselslag zette hij een mondiale toptijd neer (4.13,46), waarmee hij als één na snelste zwemmer de finale haalde. In de finale was het op en leverde de 4.17 hem de achtste plek op.

“Achteraf blijkt dus dat ik die brief nooit had mogen krijgen.””

Pendelen tussen Enschede, Hengelo en Eindhoven

Waar de topzwemmer een deel van de week in Eindhoven verblijft om aan zijn carrière te werken, wonen zijn vrouw en kinderen in Enschede. “Ik train maandags en dinsdags in Eindhoven, rij dan terug naar Twente en train op de woensdag in Hengelo, ga daarna weer terug naar Eindhoven om daar twee dagen met de ploeg te trainen en in het weekend ben ik weer thuis en train ik in Hengelo. Het is lastig, maar ik wil niet dat mijn carrière straks als een nachtkaars uitgaat. En ik wil niet dat de bond dit nu als een drukmiddel gaat gebruiken. Waar en hoe ik train en het feit of ik wel of geen A-status krijg, zijn twee totaal verschillende zaken.”

Die A-status wil hij dolgraag terug, maar of dat lukt, da's de vraag. “Ik heb gelukkig Pieter van den Hoogenband (voormalig topzwemmer en chef de mission bij de afgelopen Olympische Spelen, red.) aan mijn zijde. Hij maakt zich sterk voor mijn situatie, maar uiteindelijk gaat hij hier niet over. Ik heb ook gesproken met de technisch directeur van de zwembond. Die verwijst mij nu naar het NOC*NSF. Daarop is mijn hoop nu gevestigd."

icon_main_info_white_glyph

Vakkenvuller

Twee jaar geleden werkte Knipping tussen de trainingen door een jaartje als vakkenvuller bij de Albert Heijn in Eindhoven. Na de succesvolle zomer van 2019 kreeg hij z'n A-status, zegde hij dit baantje op en verhuisde met vrouw en oudste dochter naar Enschede, waar hij zich volledig op het zwemmen én z'n jonge gezin kon focussen. De reden dat ze in Enschede wonen is simpel: hier wonen ze dichtbij de familie in de Achterhoek en zijn de huren een stuk lager dan in z'n andere trainingsstad Eindhoven.

Twee dochters

Knipping vindt dat zijn bijzondere situatie niet de reden mag zijn dat de bond hem geen A-status wil verlenen. Die bijzondere situatie is dat Knipping een van de weinige Nederlandse topzwemmers met een gezin is. Van de vijftienkoppige Nederlandse zwemploeg op de spelen is hij zelfs de enige. De geboren Achterhoeker heeft een vrouw en twee dochters: een van 3 jaar en een van bijna 5 maanden oud.

Hij hoopt nog altijd dat het NOC*NSF hem kan helpen. Zo niet, dan gaat hij op zoek naar persoonlijke sponsoren: "Mensen die in mij geloven en die mijn verhaal de moeite waard vinden. Zodat ik in elk elk geval weer een jaar zorgeloos aan mijn carrière kan werken en nog beter kan worden."

En anders wordt het toch een vervroegd begin van z'n maatschappelijke carrière: Knipping heeft z'n opleiding aan de Johan Cruijff Academie in Tilburg bijna afgerond.

Arjan Knipping Still2
“Ik heb gelukkig Pieter van den Hoogenband aan mijn zijde. Hij maakt zich sterk voor mijn situatie, maar uiteindelijk gaat hij hier niet over."
Beeld: Still uit video 1Twente
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.