Twente
Ootmarsum
Video

Gratis werkplek in kazerne voor flexwerkers als ze brandweervrijwilliger worden

Op veel locaties in Twente heerst een ernstig tekort aan vrijwillige brandweerlieden. De werving van nieuwe vrijwilligers stagneerde de afgelopen jaren. Daarom zette de brandweer Twente een nieuwe campagne op waarin vrijwilligers aan het woord komen. Speciale aandacht is er voor flexwerkers. Die krijgen in de brandweerkazerne een eigen werkplek met voorzieningen aangeboden als ze meedoen. Vrijwilligster Mariska kan er over meepraten.

Het tekort aan brandweerlieden komt voornamelijk door de vergrijzing van het korps. Het is steeds moeilijker om jongere mensen te vinden die vrijwillig bij de brandweer willen. Volgens de brandweer Twente waren in het verleden nog wel veel, maar dat is vandaag de dag niet meer het geval. De spuitgasten moeten het voornamelijk van families hebben waar verschillende generaties het brandweerleven doorgeven aan de volgende.

Campagne

In de campagne die de Brandweer Twente opzette, worden onder andere Tony Sijtsma en Mariska Nijmeijer gevolgd. Tony werkt momenteel in een bedrijf in Ootmarsum, voetbalt en is druk met het vrijwilligerswerk bij de brandweer. “De een gaat voetballen, de ander gaat wielrennen. En ik doe dit werk als brandweerman er als hobby bij.”

Als een melding op de pieper binnenkomt, is het een sprintje trekken richting fiets, snel naar de kazerne, omkleden, en dan de brandweerwagen in. “Dat geeft een enorme kick, daarom is het zo leuk”, aldus Sijtsma.

Flexwerken

De campagne richt zich ook op de doelgroep flexwerkers; mensen die voor hun werk niet gebonden zijn aan een vaste werkplek. Zij krijgen een gratis werkplek met voorzieningen aangeboden. Flexwerkers zijn normaal gesproken dus gemiddeld twee dagen in de week in de kazerne aan het werk en rukken bij een alarmering uit. Mariska, zelf werkzaam thuis werkzaam naast haar functie bij de brandweer, heeft naast haar werk ook haar familie die ze moet onderhouden. “Het is inmiddels al zo dat de kinderen direct weten dat ze naar oma moeten als de pieper gaat.”

Aanmelden bij de vrijwillige brandweer

Wil jij meer informatie over de vrijwillige brandweer kijk dan op: www.werkenbijbrandweertwente.nl. Solliciteren bij Brandweer Twente kan tot en met maandag 6 september. Zaterdag 21 augustus houdt Brandweer Twente een online informatiebijeenkomst waarvoor je je via www.werkenbijbrandweertwente.nl kunt opgeven.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.