Enschede

Weg met afschuwelijk onderkomen voor jeugd Helmerhoek: Leve de Cubes

De wijkwachters maken de Helmerhoek inderdaad veiliger, maar zegt de wijkraad: er kan veel worden verbeterd. De jeugd die in de zuidwijk rondzwerft, hebben onder andere door de coronacrisis geen plek meer om naartoe te gaan. Ook de ruimte die de gemeente in het Gezondheidscentrum van de Helmerhoek beschikbaar stelt, voldoet absoluut niet. “Een afschuwelijke omgeving voor jongeren”, stelt voorzitter Heidi Niehenker van de Wijkraad Helmerhoek.

DSCF2866
De huidige locatie van het buurthuis in Helmerhoek © Henk ten Harkel

Slechte faciliteiten

“In Helmerhoek hadden we voor de jongeren altijd goede faciliteiten. Toen ze uit het eerdere buurthuis gingen konden ze terecht in het Gezondheidscentrum aan de Runeberghoek”, vertelt de voorzitter. Dit pand is volgens de wijkraad niet houdbaar als buurtplek voor de jeugd van de Helmerhoek. Dat komt, omdat er geluidsoverlast voor omliggende panden ontstaat. De jongeren mogen gebruik maken van een ruimte op de tweede verdieping van het centrum. Ze hebben ook weinig privacy om hun eigen ding te doen.

De wijkraad had het liever anders gezien. De raad had liever een onderkomen in de voormalige Helmerhoekschool, die vijf jaar geleden leeg kwam te staan. “Er is in het pand veel ruimte en privacy. Dat hebben we nu niet. Een perfecte locatie dus”, volgens de wijkraad.

Helaas, de school aan de Bekspinghoek kwam niet beschikbaar en staat leeg. Ook ideeën om in de toekomst een buurthuis te zoeken op het terrein van Victoria ’28 zijn afgeschoten door de wijkraad. “Het complex heeft geen centrale ligging in de wijk waardoor niemand zich prettig voelt de jongeren in het donker zo ver te laten fietsen.”

DSCF2867
De resten van de 'Cubes' © Henk ten Harkel

Cubes

In het niet eens zo verre verleden hadden de jongeren het beter voor elkaar in de wijk. Er waren her en der ‘Cubes’ beschikbaar, kleine vierkante hokjes waar jongeren in konden hangen. Anno 2021 zijn ze allemaal verdwenen. Alleen de betonnen vloeren zijn nog zichtbaar. Dat betreurt de wijkraad. “We hebben goed contact met de scholen over die Cubes en ook die beamen de positieve werking hiervan.”

Niet elke Cube was trouwens een succes. Neem het hokje naast de vijver: dat was vaak erg donker en er kwamen nog wel eens geluiden van jongeren die daar niet graag zaten. Onder buurtbewoners vielen de Cubes ook niet in de smaak. Men vond dat de hokjes veel gespuis aantrok uit andere wijken en de plaatsing rond de scholen was niet bepaald optimaal, vonden de bezwaarmakers.

“Dat vinden we als wijkraad zonde; de werking van die hutjes was erg positief. Nu is er niks meer.” Terugplaatsing van de Cubes wordt door de wijkraad toegejuicht. “Maar dat hebben we niet zo 1-2-3 voor elkaar. We moeten dan goed in gesprek met de buurt.”

Pluspunt

De steun van de wijkwachters is een groot pluspunt voor de wijkraad. Ook wordt opgemerkt dat jongeren steeds bekender worden met de wachters die door de Helmerhoek patrouilleren. “Op een positieve manier blijven ze in gesprek met de jeugd en je merkt dat zij daar goed mee omgaan”, aldus de voorzitter.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.