Hengelo
Politiek

D66 Hengelo wil speciale tegels voor opladers elektrische auto's

Het aantal elektrische auto's in Nederland stijgt in een rap tempo. D66 Hengelo pleit er dan ook voor om zogenaamde 'kabelgoottegels' in te voeren. Dat blijkt uit schriftelijke vragen die D66-raadslid Rik Oude Munnink bij het college heeft ingediend.

Elektrische auto pixabay
D66 Hengelo pleit er dan ook voor om zogenaamde 'kabelgoottegels' in te voeren. © Pixabay

Opladen

Volgens het raadslid kunnen de tegels een uitkomst bieden voor Hengeloërs die geen eigen oprit met oplaadstation hebben. Hierdoor zijn mensen genoodzaakt om de auto's op te laden via openbare laadpalen of thuis via het stopcontact. Bij het opladen vanuit huis moet de oplaadkabel over de stoep naar de auto. Hierdoor kan er overlast ontstaan voor mindervaliden en rolstoelgebruikers.

Geen eigen oprit

Een groot deel van de Hengeloërs heeft geen eigen oprit. Volgens het raadslid kan een speciale goottegel hier uitkomst bieden: "Deze tegel houdt de stoep toegankelijk voor iedereen, maar zorgt er ook voor dat er een drempel minder is voor inwoners om over te stappen naar een elektrische auto", zegt Oude Munnink. In Soest wordt er een proef gehouden met dit soort tegels. Het raadslid wil weten of het college openstaat voor dit soort tegels.

Openbare oplaadpalen

Volgens de website oplaadpalen.nl telt Hengelo momenteel 47 openbare oplaadpalen. Hoeveel Hengeloërs er daadwerkelijk een elektrische auto hebben is niet bekend. In Nederland ligt het percentage elektrische voertuigen op ongeveer drie procent van alle motorvoertuigen.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.