Verkeer
Weer
Zoek
Nieuws
Enschede

Snus in Velve-Lindenhof: hoe gevaarlijk is het?

Snus Pixabay
Een kek doosje snus...
Beeld: Pixabay

‘Waarschuw uw kinderen voor het gevaar van snus'. De openingszin van een bericht dat de Wijkraad Velve-Lindenhof gistermiddag op Facebook plaatste. Die waarschuwing is niet ongegrond, maar je moet het niet overdrijven, stelt wijkregisseur Jeffrey Brinkman.

Brinkman, maar eerder ook jongerenwerkers van Alifa, kregen meldingen dat jongvolwassenen van een jaar of 18 snus aanboden aan kinderen die vier, vijf jaar jonger zijn. En van jongere tieners die strontmisselijk thuiskwamen, na gebruik. Die meldingen kwamen uit Velve-Lindenhof en waren aanleiding om een waarschuwend geluid te laten.

Afhankelijkheidsrelatie

“Vooral om ervoor te zorgen dat ouders er alert op zijn, niet om paniek te zaaien”, zegt Brinkman. “Daar is geen reden voor.” De wijkregisseur noemt het ‘wel een dingetje’ dat jonge tieners het spul afnemen van rondzwervende aanbieders die een stuk ouder zijn. “Het is niet gewoon te koop, dus dat gaat via via.”

Snus - Zweeds voor ‘snuif’ - is niet heel gevaarlijk, maar wel verslavend. “Als er dan een afhankelijkheidsrelatie tussen zo’n aanbieder en afnemer ontstaat, komen jongere kinderen in een circuit waar je ze niet wil hebben.”

icon_main_info_white_glyph

What the f*** is snus?

‘Snus’, een Zweedse vinding, is gestoomd tabak met toevoegingen, dat in een tablet of een soort theezakje zit en onder de bovenlip wordt gestopt. Daar wordt de nicotine opgenomen via bloedvaten. In die zin is het en variant op snuif- of pruimtabak, waarbij eveneens nicotine wordt opgenomen zonder dat je iets rookt. Snus is minder schadelijk dan roken, maar het bevat evengoed 24 kankerverwekkende stoffen en de nicotine in snus is uiteraard net zo verslavend als die in sigaretten.

Snus met tabak is verbonden in de EU, behalve in Zweden. In Nederland is een variant op de markt die geen tabak maar wel nicotine bevat. Die nicotinezakjes worden, onder andere op internet, aangeboden in kekke blikjes. Net als bij gewone tabak moet je wel 18 zijn om het te mogen kopen.

‘Praat met kinderen’

In Velve-Lindenhof worden relatief opvallend vaak gebruikte zakjes aangetroffen. In een enkel geval is een jonge tiener na gebruik erg misselijk geworden. Brinkman: “Zoals wij vroeger, toen we stiekem sigaretten rookten.” Natuurlijk zal snus-gebruik onder jongeren niet alleen in die ene wijk plaatsvinden.

Brinkman roept ouders vooral op om met hun kinderen te praten. In de oproep die de wijkraad plaatste klinkt tevens de oproep contact op te nemen met de politie als ouders of anderen handel in snus constateren. Dat kan telefonisch: 0900-8844.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.