Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

De jacht op talent begint steeds vroeger

421389 PIXABAY1 2

De grote topclubs halen steeds vroeger de talentjes op bij de concurrentie, zo merken ze ook bij FC Twente. De jacht is geopend. Wij willen de beste spelers in onze opleiding.

Rustig is het geen moment, in het kantoortje wedstrijdzaken van het Marveldtoernooi. Het is een komen en gaan van allerlei lieden, die vragen om de spelerslijsten van de deelnemende clubs. De halve Premier League heeft een scout naar Groenlo gestuurd en ook de Bundesliga is goed vertegenwoordigd op het vermaarde toernooi voor spelers onder 15 jaar. Die kleine krullenbol bij Feyenoord op het middenveld, de linksback van Barcelona, ja, eigenlijk de hele ploeg van de prachtige Spaanse toernooiwinnaar: de talentenjagers van Manchester City en Chelsea krijgen hun notitieboekjes zonder problemen vol.

Eric Weghorst, het kersverse hoofd opleidingen FC Twente, is er ook. Niet om spelers op te halen, maar vooral om de nieuwste ontwikkelingen in kaart te brengen en het niveau te proeven. Met speciale belangstelling kijkt hij naar Jason van Duiven, één van de uitblinkers bij finalist PSV. De 14-jarige Jason is jeugdinternational en komt uit Almelo. Een jaar geleden werden hij en zijn broertje Robin door PSV opgepikt uit de opleiding van FC Twente.

Onlangs haalde PSV weer een spelertje bij FC Twente op, 13 jaar nog maar. PSV had ook nog een ploeggenootje op de korrel, waarop de Twentse opleiders Fred Rutten en Wout Brama inschakelden. Zij wisten de speler uiteindelijk voor FC Twente te behouden. PSV en Ajax trekken bij hun zoektocht naar spelers het hele land door en dat is vanuit hun positie logisch , beseft Weghorst. Vooral de uitstraling van Ajax is gigantisch op de jeugd na het afgelopen seizoen.

VoedselketenBij PSV hebben ze in het nieuwe seizoen vier spelers die uit de academie van FC Twente komen. Je moet het zien als de voedselketen , zegt Thijs Slegers, woordvoerder van de Eindhovenaren. Wij willen graag de grootste talenten van het land in onze opleiding hebben. En die kunnen in Groningen, Kerkrade of Enschede rondlopen. Als dat zo is, dan proberen we dat te realiseren. Voor de goede orde: er komt geen geld of een contract aan te pas, en alles gaat in goed overleg met de ouders. Zij staan voor een vrijwillige keus, niemand wordt gedwongen. Ook wij vinden het van groot belang dat een kind op jonge leeftijd in een goede leefomgeving terechtkomt.

In Nederland hebben de topclubs en AZ, Vitesse en FC Utrecht een gentleman s agreement dat ze geen jeugdspelers bij elkaar weghalen, maar vooral Ajax en PSV trekken zich daar weinig van aan. Ajax haalde vorige week weer een jeugdinternational van AZ, en shopte daarvoor al bij Feyenoord. FC Utrecht ziet bijna jaarlijks de complete onder 11 groep leeggeroofd worden door de grote clubs , zegt Evert Bleuming, hoofdscout bij FC Twente. Ajax en PSV hebben de mond er van vol dat ze bij de allerkleinsten geen weerstand in de competitie krijgen. Maar wat wil je als je overal de beste spelers op die leeftijd naar je toe haalt?

Sociale omgevingWeghorst is geen voorstander van het weghalen van jonge voetballertjes uit hun sociale omgeving. Families worden op die manier uit elkaar gehaald. Ik ben van mening, dat als je echt goed bent, je later alsnog de stap kunt maken.

Op hun beurt worden Ajax en PSV ook weer bedreigd door de grote buitenlandse clubs. Eén van de aandachtige toeschouwers in Groenlo is Dillon Hoogewerf, vorig jaar misschien wel de beste speler van het Marveldtoernooi. De 16-jarige spits verruilt deze zomer Ajax voor Manchester United.

Bij FC Twente wisten ze vorige week Bram Marsman uit Vroomshoop, een buitenspeler van onder 16, uit de handen van het Engelse Wolverhampton te houden. Het is voor de opleiding een compliment dat de grote clubs onze spelers weer weten te vinden , aldus Weghorst. We moeten er nu naar toe dat we die jongens een plaatje kunnen aanbieden, waardoor we ze kunnen houden, omdat ze weten dat ze later ook via FC Twente hogerop kunnen.

Compensatie
De KNVB bemoeit zich niet met transfers van jeugdspelers. Er zijn afspraken dat een club die een speler wil overnemen eerst contact opneemt met de andere club en uiteraard ondersteunt de KNVB dat , zegt woordvoerder Daan Schippers. Het is echter de verantwoordelijkheid van de club zelf en als die zich niet aan deze afspraken houdt, kunnen wij daar als KNVB niets mee doen.

Het is duidelijk dat de bond zich niet op glad ijs wil begeven. Het herkennen van talent is en blijft altijd een onderwerp van gesprek , aldus Schippers. We kijken naar ontwikkelingen op dit gebied. De richtlijn die we hebben opgesteld, hebben we vorig jaar ook nog eens verduidelijkt om ervoor te zorgen dat iedereen weet wat er van clubs verwacht wordt bij het scouten van spelers. Wat we vanzelfsprekend eisen van betaald voetbalclubs die met jeugdvoetballers werken, is dat zij dit op een pedagogisch verantwoorde manier doen. De KNVB streeft ernaar iedere voetballer de kansen te bieden om zijn of haar top te halen. Op welke leeftijd een voetballer gebaat is bij een overstap naar een hoger niveau, is van vele factoren afhankelijk. Duidelijk is wel dat de potentie van een speler naarmate hij/zij ouder wordt, makkelijker in te schatten is.

Volgens de KNVB bestaat er wel een kans dat er in de toekomst een andere financiële vergoeding komt voor de clubs. Schippers: Dat is de zogenaamde poolvergoeding. Deze zijn we als KNVB samen met de Eredivisie CV, de Coöperatie Eerste Divisie en de spelersvakbond tegen het licht aan het houden om te kijken of we dit kunnen aanpassen.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: pixabay
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.