Verkeer
Stuur appje
Zoek

VIDEO | Gemeenten overspoeld met meldingen eikenprocessierups, overlast het grootst in Enschede

421399 Lars Smook 7

Gemeenten worden overspoeld met meldingen van overlast door de eikenprocessierups. In Enschede is een petitie, die de gemeente oproept meer te doen tegen de rups, al ruim 7000 keer ondertekend. Maar wie een nest meldt op een plek waar niet heel veel mensen komen, heeft pech. Eerst die 19.000 andere bomen.

Directeur Riet Edelijn van basisschool Willem van Oranje in Enschede is dolblij als de oranje hoogwerker voor komt rijden. Twee mannen van groenbedrijf Grootgroener komen in opdracht van de gemeente Enschede de nesten uit de grote eik voor de school zuigen. De rupsen lopen al op de speeltoestellen op het schoolplein, kinderen en leerkrachten hebben er last van.

Bomenexperts van de gemeente Enschede Dion Koning en Jacques van den Hof zijn ter plekke om te zien hoe het werk verloopt. Drie ploegen in twee diensten zijn in de stad actief om de eikenprocessierups te lijf te gaan, van s ochtends vroeg tot 19.00 uur. De gemeente begon met een ploeg en schaalde al snel op toen de overlast drie keer zo groot bleek als vorig jaar, toen de situatie al extreem was. Er is werk voor veel meer ploegen, maar die zijn er niet. Er is bijna geen aannemer meer te vinden die het werk kan doen , zegt Koning.

Daarom zijn er locaties met prioriteit aangewezen. Op plekken waar veel mensen komen, moeten de nesten zo snel mogelijk weg. Zoals bij basisscholen, het busstation, winkelcentra en sportvelden. Een boom die alleen in een enkele achtertuin overlast veroorzaakt, staat laag op de prioriteitenlijst. Eerst 19.000 andere bomen , zegt Van den Hof. Maar ik begrijp heel goed hoe vervelend het voor de mensen is. In alle gemeenten is de overlast groot, maar in Enschede zijn ze extra druk vanwege het grote aantal eiken in de gemeente. 40 procent van al onze bomen is een eik. Meer dan 20.000", zegt Van den Hof. We hebben hier zandgrond - eiken en beuken staan hier van oudsher. En er is veel aangeplant, omdat de eik hier nou eenmaal hoort. Bijvoorbeeld 800 eiken aan de Hengelosestraat. Ik heb in het verleden wel gewaarschuwd dat dit niet verstandig was. Maar ja, dat is ook makkelijk zeggen met de kennis van nu.

Extra drukDie vele eiken, dat is de boosdoener, weet Van den Hof. Dé oplossing van het rupsenprobleem? Alle eiken kappen. Maar dat doe je ook weer niet. Preventief bestrijden wil de gemeente Enschede niet. Omdat middelen als Xentari niet alleen de eikenprocessierups doodt maar ook de andere insecten die in eiken leven. Dus is wegzuigen de enige oplossing op dit moment. Daarnaast hoopt de gemeente op natuurlijke bestrijders, zoals vogels, die onder meer via een grote biodiversiteit aangetrokken worden.

Terwijl Van den Hof en Koning over hun aanpak vertellen, loopt een buurtbewoner van de wijk Helmerhoek langs met zijn hond Torro. Of de bestrijders ook de andere bomen in de omgeving doen, wil hij weten. Alle bomen in de wijk zitten onder de rupsen, ik kan bijna nergens meer met Torro lopen. Hij zat vorige week al aan de prednison nadat hij met zijn neus in een nest had gezeten. Er liggen inmiddels zelfs brandharen in zijn achtertuin, waardoor Torro daar niet meer naar buiten kan. Er is nog één grasveldje waar het nu veilig is.

Niet verstandigGeruststellen kunnen de bomenexperts hem niet. Ja, de bomen in de wijk zijn aangemeld en staan op de lijst, maar niet met de hoogste prioriteit. Zelf in actie komen is dan verleidelijk, maar niet verstandig, waarschuwt Van den Hof. De brandharen kunnen nog tien tot vijftien jaar actief zijn. Als je zelf aan de slag gaat, is het risico veel te groot dat het nest openbreekt en de haartjes zich verspreiden. Ook wegbranden heeft geen zin. Dan is de rups wel dood, maar je moet het tot 600 graden verhitten om de haren te verbranden.

De overlast van de rups duurt nog weken, verwacht Van den Hof. De bestrijding gaat net zo lang door. Ons doel is om het probleem zoveel mogelijk het hoofd te bieden. Maar voor de bomen met een lage prioriteit heb ik er een hard hoofd in dat het lukt om de nesten daar dit jaar weg te halen.

PVV: één aanpak in hele provincie
De PVV Overijssel roept de provincie op de overlast van de eikenprocessierups aan te pakken. Volgens de partij wordt er in veel gemeenten veel te weinig gedaan aan bestrijding van de rups.

Het probleem wordt zwaar onderschat , stelt Statenlid Jeanet Nijhof. De PVV wil dat er nog dit jaar er in heel Overijssel een eenduidig beleid en aanpak komt om zo de opmars van de eikenprocessierups een halt toe te roepen.

Nu nog zit er veel verschil in beleid van de verschillende gemeenten. Zo gebruiken onder meer Tubbergen, Wierden en Almelo het bestrijdingsmiddel Xentari, terwijl gemeenten als Enschede, Hengelo en Oldenzaal dat niet willen omdat het middel ook schadelijk is voor andere insecten.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Lars Smook
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.