Enschede
Video

Zwerfmondkapjes in Enschede gefotografeerd: ‘300 zakken van 60 liter’

Velen waren verwonderd over hoeveel afval in de omgeving ligt. Enschedese middelbare scholieren trokken erop uit om zwerfvuil op te ruimen. In totaal 300 zakken van 60 liter werden afgevoerd, onder meer gevuld met een slordige 1600 mondkapjes. Fotograaf Annabel Jeuring maakte er een unieke fotoreportage van.

Het project begon als maatschappelijke stage voor leerlingen van Enschedese middelbare scholen. Projectleider Heidy Dellemal geeft aan dat die stages tijdens corona bijna onmogelijk waren. “Deze actie brengt de leerlingen weer op straat en laat hen de toestand van hun omgeving zien.

Foto mondkapjesrapen Annabel Jeuring
© Annabel Jeuring

Ode

De bedoeling was het opruimen van zwerfafval in Enschede. Later haakte Annabel Jeuring aan, die er een fotoproject van maakte. Ze richtte zich hierbij op de mondkapjes om er een soort ode aan te brengen. “Het ding heeft zijn dienst bewezen en is nu afgedankt. Ik wilde ‘m nog een keer goed in de spotlights zetten.” Het iconische tijdsobject was tot juli verplicht.

Mondkapje Annabel Jeuring
© Annabel Jeuring

Wedstrijden

Rond 60 scholieren deden mee. “Ze maakten er een wedstrijd van”, zegt Dellemal. “De meeste mondkapjes lagen bij winkelcentra en parkeerplaatsen. De leerlingen waren zichtbaar verbaasd over de hoeveelheid. Ze deden in eerste instantie mee omdat ze hun stage moesten voldoen. Maar raakten door het project bewust van hun omgeving en enthousiast om meer te doen.”

Foto mondkapjesrapen jongen Annabel Jeuring

Expositie

Door het uitstekende resultaat geeft Dellemal aan dat het project in de toekomst vaker zal plaats hebben. Het werk van Annabel Jeuring is tentoongesteld in het oude Werkplein-pand aan de Hengelosestraat in Enschede en is nog de hele zomervakantie te bekijken.

Mondkapje vies Annabel Jeuring
© Annabel Jeuring

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.