Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Ruim 83 miljoen euro subsidie voor zonnepanelen in Enschede, maar wat levert het nu op?

Kronos Schukkinkweg 03
Het zonnepark in aanbouw van Kronos Solar, bij Glanerbrug, is het grootste project met zonne-energie in de gemeente tot nu toe.
Beeld: Wilco Louwes

In dertien jaar tijd zijn meer dan 200 projecten met zonne-energie in Enschede beloond met een rijkssubsidie. Al met al is maximaal 83,3 miljoen euro toegezegd aan initiatiefnemers. Het merendeel van de projecten is echter nog niet gerealiseerd.

Dat blijkt een analyse van de tot nu toe verstrekte SDE+(+)-subsidies. Deze worden twee keer per jaar door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland uitgekeerd aan duurzame energieprojecten en hebben een looptijd van 15 jaar. Op het hoogtepunt (najaar 2017) werd er ruim 6 miljard verdeeld in het hele land.

Alleen maar zonnepanelen

Bij de Enschedese projecten met een SDE-subsidie gaat het uitsluitend om zonne-energie: twee zonnevelden (Twence en Kronos), één project op basis van zonnethermie en 215 zonnedaken.

Over het algemeen zijn het (grote) bedrijven of ontwikkelaars die aanspraak doen op de subsidie, maar ook zijn er gedurende de jaren tachtig particulieren of eenmanszaken beloond.

Niet verrassend komen de meeste toegekende subsidie-aanvragen voor het plaatsen van zonnepanelen uit de postcodegebieden 7547 (Havengebied) en 7521 (Kennispark Twente en bedrijventerrein Rigtersbleek).

Klein aandeel in energieaanbod

Maar wat leveren al die zonneprojecten eigenlijk op? Daarvoor moet worden gekeken naar het totale geschatte vermogen. Als alle beschikte projecten daadwerkelijk worden uitgevoerd, gaat het om een vermogen van 78,6 MegaWatt. Op basis van algemene stelregels is dit een jaarlijkse opbrengst van zo'n 2,7% van het Enschedese energieverbruik.

Ter vergelijking: volgens de Klimaatmonitor wordt in Enschede zo'n 10 procent van het energieverbruik duurzaam opgewekt. Het aandeel van de energie die afkomstig is van de afvalverbrandingscentrale van Twence (6,2 procent) is daarin al meegenomen. In het coalitieakkoord was afgesproken dat in 2022 minstens 16 procent van het lokale energieverbruik duurzaam is opgewekt. Dat is onhaalbaar.

Veel projecten nog niet klaar

Zoals aangegeven is de opbrengst van de 218 projecten berekend op basis van de veronderstelling dat alle projecten gerealiseerd worden. Dat is echter geen zekerheid. Een SDE-subsidie wordt pas toegekend als er enige zekerheid is dat het project gerealiseerd kan worden, zoals een vergunning. Als er binnen drie jaar geen elektriciteit wordt geleverd, vervalt de subsidie echter.

Volgens de meest recente informatie, die de RVO deze week heeft bijgewerkt, moeten 82 beschikte zonneprojecten in Enschede nog gerealiseerd worden. Samen goed voor 51 miljoen euro aan subsidiebedragen en bijna 68 procent van de totale potentiële opbrengsten van SDE-projecten in Enschede.

Race tegen de klok

Met name het 15 hectare grote zonnepark in aanbouw van Kronos Solar speelt hierin een belangrijke rol. De zonneparkbouwer kan rekenen op een subsidie van bijna 16 miljoen euro, maar dan moet het veld aan de Schukkinkweg dit jaar nog in bedrijf zijn. Er is haast geboden bij Kronos, omdat er onlangs een nieuwe spoedvergunning aangevraagd moest worden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.