Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Balkon Festival in Enschede: cultuur en architectuur op grote hoogte

422233 Schermafbeelding 2019 06 23 om 191937

Verruim je blik, kijk omhoog. Dat was de boodschap van het Balkon Festival dat dit weekeinde voor de tweede keer in Enschede werd gehouden. Zaterdag liepen de deelnemers door de binnenstad. Gisteren was het de beurt aan de wijk Horstlanden Veldkamp.

Ruim honderd belangstellenden trokken zaterdag door de Enschedese binnenstad, hun blik omhoog gericht naar de verschillende balkons met muzikanten. Na een indrukwekkende paukenslag van de slagwerkgroep van Hans Grutterink werd het Balkon Festival geopend.
Samen met koperensemble Brasso speelde de slagwerkgroep de Fanfare for the common man . Het muziekstuk zou later nog terugkomen als Fanfare for the uncommon woman , gespeeld vanaf het oude V&D-balkon door een saxofoonkwartet.

Het festival is een idee van Diet Gerritsen en Audry Hoemakers en is meer dan alleen muziek op een balkon. We kijken ook naar de geschiedenis van een pand en naar mooie verhalen uit de wijk die we dan koppelen aan muziekstukken , vertelt Hoemakers. In je eigen stad kijk je eigenlijk zelden naar boven en dan mis je toch prachtige gebouwen.

Interesse
Het tweejaarlijkse festival werd twee jaar geleden voor het eerst gehouden, ook in de binnenstad en toen in de wijk De Bothoven. Vorig jaar was er een mini-editie en dit jaar was Horstlanden Veldkamp aan de beurt, een wijk vol verhalen met als middelpunt de synagoge. Voor zover bekend bij Hoemakers is het Balkon Festival enig in zijn soort. Alleen in Rotterdam heb je nog het dakenfestival. Er is al wel interesse getoond vanuit andere gemeenten om ook een soortgelijk festival te organiseren.

Synagoge
Gisteren wandelden deelnemers de route met als startpunt de synagoge, waar ze door de talenten van het Jong NBE Oost vanaf het vrouwenbalkon van de sjoel werden toegespeeld. De route ging daarna via de achtertuin van de Memphisvilla onder meer naar de balkons van de studentenflats aan de Mina Krusemanstraat. Een dag eerder stal het Armeense duo van Emrah OÄuztürk de show vanaf het balkon boven de Arabische specialiteitenwinkel Tarboosh. Er werden traditionele liederen uit onder andere Armenië en Koerdistan gebracht.

Verbroedering
Cultuur zorgt voor verbroedering in de stad , vindt Jutta Romberg (65), die zelf lid is van wereldkoor Intervocaal. Romberg liep als vrijwilliger mee en genoot overduidelijk van de exotische klanken vanaf het galeriebalkon aan de Zuiderhagen. Ik woon al dertig jaar in Nederland en ik kom nu op plekken waar ik nog nooit ben geweest.

De volgende editie van het festival zal hoogstwaarschijnlijk over twee jaar de binnenstad weer aandoen. Welke wijk daarnaast wordt aangedaan, is nog niet bekend.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Robin Hilberink
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.