Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

VIDEO | Smartphone, tas of laptop voor honderden kinderen uit minimagezinnen

423469 smartphonestichtingleergeld

Het was maandag de uitgiftedag van de Stichting Leergeld. Honderden kinderen uit minimagezinnen kregen een smartphone, een gevulde schooltas of een laptop. Een kind mag niet de dupe worden van armoede.

Zonder schroom neemt Miryam (36) met haar dochtertje Fayah (11) plaats in de lange rij in de hal van Vtel telecom op het Kennispark. Tweehonderd kinderen worden op deze middag blij gemaakt met een smartphone. Op andere plekken in de stad deelt de Stichting Leergeld Enschede gevulde schooltassen en laptops uit aan schoolgaande kinderen van minimagezinnen. Er rust gelukkig steeds minder een taboe op onze hulp , zegt Daniëlle Poortier van de Stichting Leergeld.

Schuld
Ik schaam me hier niet voor. Waarom zou ik? , zegt Miryam. Ze maakt duidelijk hoe gemakkelijk een gezin in financiële problemen kan komen. Met haar man sleept ze al jarenlang een schuld mee. Eigenlijk al vanaf mijn 19de. We sloten toen een te hoog krediet af. We waren dom, waren nog erg jong. Door samen hard te werken konden we lang aan de verplichtingen voldoen, maar het afgelopen jaar ging het mis.

Haar andere dochter werd ziek, waardoor ze moest stoppen met haar werk. Toen veranderde de situatie snel. Dan is het fijn dat je een beroep kunt doen op Leergeld om je kinderen te geven wat voor anderen normaal is.

Armoede
De Stichting Leergeld is opgericht om te voorkomen dat kinderen de dupe worden van armoede. De organisatie kan rekenen op financiële ondersteuning vanuit vele hoeken: subsidies van de gemeente, eigen fondsenwerving, sponsoring en geld uit het bedrijfsleven.

Daarmee worden smartphones, gevulde schooltassen, laptops en fietsen aangeschaft en worden schoolgaande kinderen ook op andere manieren ondersteund. Leergeld Enschede zorgt ervoor dat ze wel mee kunnen op schoolreis of zwemdiploma s halen en net als leeftijdsgenootjes een sport of culturele activiteit beoefenen.

4818 kinderen
Vorig jaar begon een campagne om meer bekendheid te geven aan deze vorm van hulp. De eerste effecten zijn zichtbaar, aldus Poortier. Onze doelgroep bestaat uit 4818 kinderen tussen 4 en 18 jaar. Daarvan bereikten we een jaar geleden 42 procent en nu 58 procent. We merken dat mensen het ook gemakkelijker vinden te vertellen dat ze een beroep doen op onze stichting.

Lach
Ayse is daar een voorbeeld van. De 38-jarige alleenstaande moeder van vier kinderen staat met dochter BerFim (11) in de rij voor een smartphone, maar klopt ook voor andere zaken aan bij Leergeld. Ze vertelt lachend dat ze haar dochtertje nauwelijks kon bijhouden op het fietstochtje van hun woning in Deppenbroek naar het kantoorpand van Vtel.

BerFim is hier zo blij mee. Dankzij Leergeld kan ik mijn kinderen ook op zwemles en bij de sportclub doen. Waarna ze zich richt tot de medewerkers van de stichting: Ik ben jullie zo dankbaar.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Frans Nikkels
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.