Verkeer
Stuur appje
Zoek

'Jeukrups-destroyer' Attie uit Enschede gaat viral: "Ze is een held!"

423809 921357
Beeld: Reinier van Willigen

Attie Saas uit Enschede heeft het internet woensdag voor zich gewonnen. De video waarin de 69-jarige Enschedese de eikenprocessierups te lijf gaat met een verlengsnoer en haar verfbrander is in totaal door ruim één miljoen mensen bekeken. Dit leverde duizenden lyrische reacties op, maar ook enkele kritische geluiden.

Geoffrey Diezeraad oppert zelfs op Facebook om een inzamelingsactie te beginnen voor Attie Saas. "Met dat geld kunnen we een mooie vlammenwerper kopen, zodat deze dame met plezier haar werk kan doen." De zogeheten 'reaguurders' op de populaire website Dumpert zijn overduidelijk ook fan van de Enschedese. "Attie, je bent een topwief!", "Attie, heldin van het jaar!" en "Lintje geven als ze de één miljoen rupsen aantikt", zijn enkele reacties die veel likes krijgen.

Kritische geluiden zijn er ook. Het vuur is niet alleen schadelijk voor de boom, maar ook Attie Saas zelf zou gevaarlijk bezig zijn. De mannen en vrouwen die normaal de eikenprocessierups te lijf gaan zijn namelijk extreem goed ingepakt. De haartjes van de rups komen al vrij op het moment dat de brander wordt aangezet. Het kan op deze manier dus serieuze gezondheidsklachten opleveren voor de Enschedese en haar buurtbewoners.

Zolang de gemeente niet zelf ingrijpt, is Attie Saas niet van plan om te stoppen."Dat kan toch niet, ze laten je gewoon creperen. Ik ga ook de stoep nog even doen, want die haren komen ook op je tegelpad." Gevaarlijk of niet, Attie Saas uit Enschede is binnen no-time ontzettend populair geworden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.