Enschede

De Woonplaats van het gas af in woonblokken Twekkelerveld

Het is wikken en wegen hoe in 2030 de Enschedese wijk Twekkelerveld er zonder gasaansluitingen uit komt te zien. Maar woningcorporatie De Woonplaats gaat voorop in de strijd: zes woonblokken met 176 appartementen worden geïsoleerd en ‘all electric’ gemaakt. Het gas gaat ervan af. “We willen naar energielabel B”, aldus woordvoerster Joyce Dakhorst.

DSCF2842
Een woonblok van De Woonplaats in Twekkelerveld wordt gerenoveerd © Henk ten Harkel

Ingrijpend

De energietransitie in de Enschedese pilotwijk krijgt vorm met de ingrijpende renovatie van de woonblokken in de Maanstraat, G.J. van Heekstraat en Steenbokstraat. De verbouwing is zo heftig dat de bewoners moeten verhuizen. De meesten komen niet terug, vertelt woordvoerder Joyce Dakhorst.

Gehorigheid, tocht en vocht

De woningcorporatie met zo’n 600 woningen in Twekkelerveld is al sinds 2018 aan het werk met de grondige verbouwing. Tijdens de voorbereiding werd onder andere aan de bewoners gevraagd welke verbeteringen nodig zijn. De openbare ruimte werd positief beoordeeld. Gehorigheid, tocht en vocht waren de meest gehoorde klachten.

DSCF2844 2
De vier woonblokken in de Maanstraat worden grondig gerenoveerd © Henk ten Harkel

Duurzaam

Een ander onderzoek ging over duurzaamheid. Hoe pas je de wooncomplexen aan aan de eisen van deze tijd? Het antwoord ligt er nu. De sociale huurwoningen worden compleet op de kop gezet. De geisers verdwijnen, de kooktoestellen veranderen: het gas gaat eraf. De appartementen worden grondig geïsoleerd, keukens en badkamers worden vernieuwd en er wordt een nieuw ventilatiesysteem aangelegd.

Blokverwarming

Al eerder installeerde De Woonplaats in de complexen een zogeheten blokverwarming. Voor die verwarming wordt nu nog wel gas gebruikt, maar de installatie kan straks makkelijk worden aangesloten op het Warmtenet. Over de aanleg van dat volgens de gemeente duurzame verwarmingssysteem moet nog wel een besluit worden genomen.

Huurverhoging

De huurders krijgen te maken met huurverhogingen, maar volgens Dakhorst worden die grotendeels gecompenseerd door lagere energielasten. “Per huurder hebben we daarover afspraken gemaakt. Iedereen kreeg een individueel voorstel, zodat iedereen die terugkeert precies weet waar ie aan toe is”, aldus de woordvoerster.

Twee jaar

De renovatie van de complexen begint in april 2022 en duurt twee jaar. De Woonplaats helpt de bewoners aan andere woonruimte en begeleidt desgewenst ook de vertrekkers naar een compleet andere woonplek. “We zijn trouwens al een tijdje bezig om ons hele woningbezit op het niveau van energielabel B te krijgen”, zegt Dakhorst.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.