Enschede
Hengelo

Hengelo populair onder Enschedese woningzoekers

De zeer krappe woningmarkt in Enschede zorgt ervoor dat Enschedese woningzoekers hun heil in Hengelo zoeken. Dat staat in de nieuwe kwartaalrapportage van Snelder Zijlstra waarin de actuele woningmarktcijfers van Enschede en Hengelo zijn opgenomen.

Velve Lindenhof gemeente Enschede
De prijzen voor woningen in Enschede schieten omhoog © Gemeente Enschede

Stijgende prijzen

De gemiddelde woningprijs in Enschede staat inmiddels op 305.000 euro. Dat is een stijging van 21 procent in vergelijk met vorig jaar. In buurgemeente Hengelo liggen de gemiddelde woningprijzen een fractie lager: 297.000 euro. En dat is een stijging ten opzichte van vorig jaar met 18 procent.

Makelaar Snelder Zijlstra presenteerde woensdag de actuele cijfers van de Enschedese en Hengelose woningmarkt van het tweede kwartaal van dit jaar. En schetst, niet zo heel erg verrassend, een verder stijging van huizenprijzen. Maar in de rapportage worden ook zorgen uitgesproken over hoe het nu verder moet. De kille cijfers zeggen genoeg.

Krapte

Er wordt gewag gemaakt van het laagste aantal verkopen van woningen sinds het tweede kwartaal van 2016. Dat komt vooral door vermindering van de verkoop van nieuwbouwwoningen. De conclusie: er wordt te weinig gebouwd.

De droge constatering dat in Enschede al vijf jaar op rij sprake is van een krappe woningmarkt maakt duidelijk dat nieuwkomers en starters in de stad die een woning willen kopen heel moeizaam aan een woning komen.

Snelle verkoop

Daarom is het niet zo’n wonder dat woningen in Enschede snel worden verkocht. Gemiddeld staat een huis 25 dagen te koop. Nooit eerder was die periode zo kort. Opvallend is dat de woningmarkt zeer intern is gericht. Liefs 76 procent van de kopers woont al in Enschede. Landelijk is dat 50 procent.

icon_main_info_white_glyph

387 woningen verkocht

In het tweede kwartaal van dit jaar werden in Enschede 387 woningen verkocht, 130 minder dan vorig jaar. Per 1 juli stonden 193 huizen te koop. Dat zijn er 25 meer dan drie maanden geleden.

Hengelo

In principe profiteert Hengelo van de krappe woningmarkt in buurstad Enschede. In de eerste helft van 2021 was een op de negen kopers een Enschedeër. Hengelo heeft overigens wel een probleem door de geringe keuzemogelijkheden in voor woningzoekers. Dat is volgens de rapportage van Snelder Zijlstra de reden dat het aantal verkopen 24 procent lager lag dan een jaar geleden. Van alle beschikbare koopwoningen is 52 procent nieuwbouw en dat zijn voor het overgrote deel appartementen.

Kopers betalen per vierkante meter gemiddeld 730 euro meer dan drie jaar geleden.

icon_main_info_white_glyph

289 huizen van eigenaar gewisseld

In Hengelo vonden in het tweede kwartaal 289 kopers een woning, 93 transacties minder dan vorig jaar. Er stonden op 1 juli 250 huizen te koop en dat zijn er 76 meer dan drie maanden geleden.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.