Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Verwaarloosde straatkasten station Glanerbrug krijgen kleurrijke make-over

424652 graffitikinderen

De straatkasten bij de stations Eschmarke en Glanerbrug zagen er niet meer uit. Daarom zijn ze maar eens flink opgeleukt.

Daartoe besloten NS Stations, ProRail en stadsdeel Oost. Grafisch ontwerper Martijn Sak maakte drie ontwerpen, iets met kikkers, met bijen en met duiven. Met ruime meerderheid werden de kikkers gekozen, zowel bij het station Eschmarke als Glanerbrug. Via Facebook werden jongeren gezocht om te helpen de klus uit te voeren en afgelopen week gingen ze aan de slag.

Kliederboel
Dit gaat er vast beter uitzien dan de kliederboel die je nu nog ziet , zegt de 12-jarige Liam als hij een rondje loopt om de stroomkast bij het station Eschmarke. Samen met Emin (12), Luuk (9), Jim (8) en Jesse (12) gaat hij aan de slag met spuitbussen om de kikkers die Martijn Sak in contouren al heeft aangebracht op te vullen.

Emin is de meest ervaren graffitikunstenaar van het stel. Hij heeft graffitilessen gevolgd en was ook al betrokken bij projecten van FC Twente en Heracles. De jongens hebben er zichtbaar lol aan. Het is een hele uitdaging, ik heb het nog nooit gedaan , zegt Jesse. Ik hoop wel dat de mensen dit niet gaan verpesten.

Het kikkerproject maakt deel uit van een groter plan: het verfraaien van de omgeving om overlast tegen te gaan. Eind vorig jaar sloegen verschillende instanties de handen ineen om de drugsoverlast op en rond de stations Eschmarke en Glanerbrug harder aan te pakken. De gemeente Enschede, de Nederlandse en Duitse politie, de vervoerders Deutsche Bahn en Keolis/Blauwnet, OV-Oost, ProRail, NS Stations, de Dorpsraad Glanerbrug en de Vereniging Euregio Bedrijvenpark hebben die afspraken vastgelegd in een convenant. Een aantal maatregelen is al in werking gezet. Zo zijn inmiddels extra camera s geplaatst op de treinstations en worden er periodiek verscherpte controles uitgevoerd onder treinreizigers.

Verbod op drugs

Ook geldt sinds 1 januari in delen van Glanerbrug een verbod op het gebruik van drugs in de openbare ruimte. Bij station Eschmarke gaat het alleen om de directe omgeving. In Glanerbrug zijn behalve het station ook sportpark Het Bultserve, omgeving Bentstraat-Kerkstraat, Schoolstraat-Dirk Hartogstraat-Tolstraat en de omgeving van sporthal De Brug aangewezen als verboden gebieden. Wie in deze gebieden drugs gebruikt of aanstalten daartoe maakt, kan worden aangehouden en krijgt een boete.

Niet alleen de gemeente Enschede, maar ook NS Stations en ProRail zetten stevig in op sociale veiligheid rond de stations. De reiziger moet immers het gevoel hebben veilig te kunnen reizen , menen regiodirecteur Joost van der Bijl van NS Stations en Dorothé van Wennekendonk van ProRail. Dat doen we bijvoorbeeld door de stations voortdurend aan te passen, te zorgen dat het groen goed wordt onderhouden en, zoals bij de stations de Eschmarke en Glanerbrug, met projecten als het oppimpen van de straatkasten.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Jenne Smit
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.