Enschede

AUDIO | Twentse Zorgcentra brengt vakantiegevoel bij bewoners

Door bezuinigingen in de zorg zit een uitje voor veel mensen met een verstandelijke beperking er niet meer in. Maar het recreatieteam van De Twentse Zorgcentra brengt het vakantiegevoel nu bij de bewoners.

424691 volletoeren
Het recreatieteam van De Twentse Zorgcentra toert de komende weken met een speciaal busje langs de woongroepen om bewoners met een verstandelijke beperking een vakantiegevoel te brengen. Door bezuinigingen in de zorg wordt het steeds moeilijker voor hen een leuk uitje te maken of op vakantie te gaan.

âDe zorg aan mensen met een verstandelijke handicap kampt sinds jaren met krappe budgetten, waardoor veelal alleen de noodzakelijke zorg geboden kan wordenâ, aldus Joke Kuiper van De Twentse Zorgcentra. De organsatie biedt zorg aan tweeduizend gehandicapten. âVoor een vakantietrip komen er voor de bewoners veel extra kosten bij, zoals voor personele begeleiding. Dit kan voor veel bewoners oplopen tot wel honderden euro's.â

Tedje TetterHet recreatieteam heeft daarom speciale activiteiten opgezet. âSamen met olifant Tedje Tetter, de nieuwe mascotte, duikt dit team in een speciaal busje deze zomer op bij alle woongroepen van De Twentse Zorgcentra. Tegelijk worden ook vakantieboeken verspreid. In het kader van Noaberschap zijn er verder vijftien buurtfeestjes.â

Het programma van deze zomer loopt van 13 juli tot 26 augustus en is met name gericht op de woongroepen op de LosserHof, de ColckHof en 't Bouwhuis. âMaar natuurlijk worden ook de buitenlocaties niet vergetenâ, aldus Kuiper.

Radio
1Twente sprak recreatiecoördinator Luc Beld van De Twentse Zorgcentra op de radio. Beluister het fragment hieronder.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, illustratie: De Twentse Zorgcentra