Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Groep pensionado €™s maakt samen Lonneker mooier

426636 923768

Een groep Lonnekernaren op leeftijd steekt geregeld de handen uit de mouwen om hun dorp te verfraaien met wandelpaden, zitbanken en herstel van natuur.

Trots kijkt het groepje mannen op leeftijd naar het weiland langs de Voortsweg, aan de rand van de bebouwde kom van Lonneker. Ze hebben er de afgelopen weken veel zweetdruppels achtergelaten. De verwaarloosde afrastering is vervangen door gekloofd eiken palen met schapengaas, en er is een zelf getimmerd insectenhotel geplaatst. Pronkstuk is het eikenhouten landhek.

Sinds vorige week grazen er tien schapen van kinderboerderij Noord. Het maakt hun karwei af. t Lege kleiweerke is een schoop n weerke geworden , stelt Jan Bult vast. Met zijn 84 jaren is hij de oudste van de groep pensionado s die regelmatig aan het klussen is in en rondom Lonneker.

Clubje van Jan De mannen hebben elkaar gevonden door hun gezamenlijke missie. We willen Lonneker nog mooier maken. We hebben allemaal een groot hart voor ons dorp , zeggen ze. Een officiële naam voor de werkgroep is er niet. Hoewel Jan Bult graag spreekt van de Lönker Kleibleu . De anderen vertellen dat ze steevast thuis melden dat ze aan het werk gaan met het Clubje van Jan .

Het resultaat is op veel plekken in en rondom Lonneker te zien. We zijn een jaar of vier geleden begonnen met de aanleg van een wandelpad tussen de ingang van Zuidkamp en Hof Espelo , vertelt Matthie Kroezen, tevens voorzitter van de dorpsraad. Dat is een mooi wandelgebied geworden langs de bergingsvijvers. Daar hebben we ook bankjes geplaatst.

Sindsdien hebben de mannen aan de randen van het dorp meer wandelpaden gecreëerd of hersteld. Op in totaal veertien bankjes kunnen de wandelaars even op adem komen. Het materiaal is veelal gesponsord. In sommige gevallen deden ze met succes een beroep op subsidiepotjes van Landschap Overijssel, de provincie of gemeente. Ook krijgen ze steun van de ondernemersvereniging in Lonneker.

Duim omhoogDe waardering van de Lonnekernaren is toch groot, merken ze. Als we bezig zijn, steken voorbijgangers hun duimen omhoog. De mensen zien op steeds meer plekken dat het er mooier is geworden , zegt Bertus Workel. Dingen die de gemeente laat liggen, pakken wij op. Af en toe voelen we ons onbezoldigde ambtenaren.

De dorpsraad nam het initiatief voor het opknappen van het verwaarloosde terrein tussen de Voortsweg en de ijsbaan. Met eigenaar Jan Meijering is overeengekomen dat het weiland gratis voor onbepaalde tijd mag worden gebruikt. In vroegere jaren werd er klei uit gehaald om er stenen van te maken in de nabijgelegen bakkerij. Dit hele gebied, met onder meer ook de ijsbaan, maakte deel uit van de kleigaten van Spölmink , weet Bult.

Een volgende klus voor zijn club dient zich al weer aan. We willen het lagere deel tussen deze weide en de ijsbaan aanpakken. Dat is nu nog vooral onkruid en troep. We willen het uitgraven en er een ondiepe vijver met riet en dergelijke van maken. Dat past hier in de omgeving.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Carlo ter Ellen
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.