Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Twentespelers komen straks weer €˜gewoon €™ het veld op met You €™ll Never Walk Alone

426914 903429 3

Er komt voorlopig geen nieuw opkomstlied bij FC Twente. Vanwege de grimmige en soms zelfs bedreigende reacties zijn de opnames voor een mogelijke alternatief lied uitgesteld. We willen geen olie op het vuur gooien , zegt tekstschrijver Wilfried Poorthuis. Je kan dit zien als zwichten voor agressie. Maar het is wat het is.

Poorthuis en Edwin van Hoevelaak onder andere producer van diverse hits van Nick en Simon - schreven het strijdlied Kop d r Veur. Ze zouden het deze week opnemen met de dialectband Kneiters en dan aanbieden aan FC Twente en de supportersvereniging Twente Verenigt. Die laatste had de de afgelopen tijd zelf de discussie aangezwengeld of het traditionele opkomstlied You ll Never Walk Alone aan vervanging toe was. Ze hielden daarover meerdere polls op internet. Het oude FC Twente Ay Ay Ay Ay was een mogelijkheid. Het nieuwe Kop d r Veur kon ook meedingen.

Afgeblazen opnames
Poorthuis en Van Hoevelaak hebben de opnames deze week afgeblazen. Ze spreken van een uitstel van enkele maanden. Geen afstel. Volgens Poorthuis zijn er bij hen reacties binnengekomen die te bedreigend van toon waren om nu vrolijk de studio in te gaan.

Klaarblijkelijk van mensen die vast willen houden aan het YNWA. Dan moet je denken aan berichten in de trant van: stop hiermee. Ik weet waar je woont. Ik weet je te vinden. Ik weet in welke skybox je zit ¦ Drie waren in hun ogen zeker aangiftewaardig , maar de artiesten zien daar van af. Ongetwijfeld zijn die mensen wel op te sporen, maar ik wil niet meer olie op het vuur.

In overleg met Twente Verenigt en medewerkers van FC Twente is besloten de opnames uit te stellen, zegt hij. Poorthuis en Hoevelaak gaan naar eigen zeggen het nummer ook niet meer per se uitbrengen als mogelijke vervanger van You ll Never Walk Alone. Het wordt wat ons betreft gewoon één van de liedjes over FC Twente, die je in De Grolsch Veste samen kan zingen. Wat er daarna gebeurt is wat ons betreft aan Twente zelf.

Commotie
Poorthuis is onder de indruk van de commotie, nadat de discussie oplaaide of YNWA vervangen zou moeten worden. Je wil iets leuks doen voor de club, waar ik ook zielsveel van hou. Ik heb echt een rood hart. We zouden het gratis doen, er was geen winstbejag. Het is volgens ons ook een leuk liedje, dat je schouder aan schouder mee kan zingen in het stadion. Maar de agressieve reacties maken het even een stuk minder leuk. Spijtig. Je kan zeggen dat we capituleren voor een klein aantal agressieve reacties. Ik vind er ook wel wat van, heel wat jaren geleden zou ik hebben gedacht: Kop d r veur. Maar iedereen die nu betrokken was bij de opnames voelde twijfel.

Poorthuis kijkt ook in de spiegel. Onder meer in deze krant was hij uitgesproken kritisch over You ll Never Walk Alone als opkomstlied, dat toch vooral als voetbalhymne beroemd is geworden bij FC Liverpool. Hij vond dat er wat anders moest komen. Een mooi lied, maar het is niet van Twente. Nu zegt hij: Ik heb achteraf misschien te veel afgegeven op You ll Never Walk Alone. Of te veel de nadruk gelegd op Kop d r Veur als mogelijke vervanger en het sentiment onderschat. Ik denk dat beide liedjes goed naast elkaar kunnen bestaan in het stadion.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Lars Smook
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.