Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

VIDEO | Enschede wil dé fietsstad van Nederland zijn en deed daarom deze aanpassingen

428943 927033

Hoe word je de beste fietsstad van Nederland? Enschede bindt vanaf vandaag de strijd aan met andere steden die hetzelfde willen. De hoop is gevestigd op de Enschedeërs die een beslissende stem hebben. We zijn er nog niet, ik mis de uitstraling , zegt voormalig fietswethouder Dick Buursink.

Enschede won ondanks een roemruchte historie nog nooit de uitverkiezing tot fietsstad van ons land. Volgend jaar moet het er maar van komen. Een belangrijke rol bij de jurering van al het moois dat onze stad voor de tweewielers heeft te bieden, speelt de bevolking. Die mag vanaf vandaag tot eind oktober via een enquête haar oordeel geven over de fietsvriendelijkheid van de stad.

Gunstige voortekenen
De voortekenen zijn gunstig. Welke stad kan erop bogen dat zij de eerste was die fietsers op rotondes voorrang gaf? En onlangs werd uitgerekend Enschedees pareltje, de fietssnelweg F35, tot Neerlands mooiste uitgeroepen.

In 2018 haalde Enschede een score van 4,13 op een schaal van vijf. Niet slecht, maar het leverde slechts een plaatsje in de middenmoot op. Punten die destijds ook door de bevolking ter verbetering werden aangedragen, waren de staat van onderhoud van de fietspaden en vooral de menging van auto- en fietsverkeer wat in de beleving onveilige situaties oplevert.

Juist op die punten heeft de gemeente een inhaalslag gemaakt. De fietsstraten in Boswinkel, Pathmos, Stadsveld, het Wooldrik deden hun intrede, er werden twee bewaakte fietsstallingen ingericht onder Hudson s Bay en bij kruispunt De Graaff, bij de stations verrezen stallingen en overal werden nietjes geplaatst.

Investeringen
Daarbij probeerde de gemeente zo goed en zo kwaad als het ging te investeren in de fietssnelweg richting Hengelo en Glanerbrug en zijn ook ruim dertig verkeerslichten aangepast. Sommige werken op de gemeentelijke fietsapp, anderen kregen een regensensor. Fietsers die de bewuste app hebben gedownload, krijgen op die plekken sneller groen en bij natte weersomstandigheden doet de regensensor hetzelfde. En niet te vergeten: het aantal vrijliggende fietspaden werd uitgebreid en sterk verbeterd. Al met al, stelt de gemeente, zijn de doelstellingen die te maken hebben met verbetering van fietsvoorzieningen in de stad ruimschoots gehaald.

De verbeteringen en nieuwe voorzieningen zorgden voor meer fietsbewegingen in de stad. Inmiddels worden 41 procent van alle ritten in de stad korter dan 7,5 kilometer op de fiets gemaakt. Dat is een stijging van vijf procent met 2012.

Wensen
Toch is er nog veel te wensen, zegt voormalig fietswethouder Dick Buursink. Hij was van 1994 tot 2001 de eindverantwoordelijke voor het fietsbeleid in de stad en is nu nog voorzitter van de ledenraad van de Enschedese Fietsersbond.

Ik maak me nog dagelijks druk over de positie van de fietser in de stad. Ik denk er ook verstand van te hebben. Als je de titel wilt binnenhalen, dan moet je de uitstraling hebben dat je de fiets het allerbelangrijkst vindt. Ik vind dat dat beter kan.

Hij wijst op Groningen, Houten (Fietsstad 2018) en Utrecht waar de fiets het meeste dominante vervoermiddel is. Wil je een aantrekkelijke en veilige stad voor ouders, kinderen, hoger opgeleiden, jonge mensen en bezoekers, dan moet je scherpe keuzes maken en niet iedereen te vriend willen houden. Zo moet je de auto geen kans geven de stad door te steken. Kijk naar Amsterdam: minder ruimte voor de auto, meer voor de fiets. Daar gaat het naartoe.

Buursink wijst op situaties in de stad waar verkeersdeelnemers elkaar nog fiks in de weg zitten. Kijk eens bij de Hogelandsingel. Moet je als fietser oversteken bij de ijssalon. Dat is crime. En dat hebben we op meer plekken. Buursink blijft hameren op de uitstraling als fietsstad. Dat is belangrijk. Ik denk dat Enschede al zover is.

Iedereen mag op Enschede stemmen
De Enschedeërs krijgen van de organiserende Fietsersbond alle kans om mee te praten en mee te beslissen of Enschede volgend jaar de beste fietsstad van Nederland moet worden. Vanaf vandaag staat een enquête klaar en kan worden gestemd.

De fietsers wordt vooral gevraagd naar de beleving. Hoe voelt het nou om als kwetsbare fietser in Enschede rond te fietsen? Hoe ervaren fietsers de stad? Is het stressvol of juist ontspannen? Voel je je eigenlijk wel veilig?

Er zijn ook vragen over het onderhoud van de fietspaden in alle seizoenen. Een punt van belang is het makkelijk vinden van de routes. Zit het Enschedese fietsnetwerk logisch in elkaar of is het een zoektocht? En is de verharding comfortabel, zijn er voldoende plekken om je fiets weg te zetten? Kortom, alle facetten die met het fietsverkeer in de stad te maken hebben, komen aan de orde.

Ook gaat het over de veiligheid van de fietser in de stad. Er zijn zorgen over de stijging van het aantal fietsers dat gewond raakt in het verkeer. Een flink deel van die stijging komt voor rekening van de gebruikers van de e-bike. In 2015 waren er nog 31 fietsgewonden te betreuren, in 2017 werd afgesloten met een gewondenaantal van 56.

Een ander veiligheidsaspect betreft fietsendiefstallen. Enschede behoort sinds jaar en dag tot de stad waar de meeste fietsen worden gestolen. In elk geval is het aantal aangiften op z n retour. Vier jaar geleden deden 1302 Enschedeërs aangifte bij de politie, in 2017 waren dat er 1291.

De enquête en de stembus voor de uitverkiezing van Enschede tot Fietsstad 2020 is te vinden op de site enschedefietsstad.nl/stem

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Reinier van Willigen
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.