Twente
Cultuur
Video

Johanna ter Steege returns

Het was twee jaar geleden een emotioneel afscheid. Een definitief afscheid ook. Maar soms achterhaalt de werkelijkheid dat soort momenten. Het doek voor Hanna van Hendrik, het Twentse spektakelstuk, leek definitief gevallen. Maar hoofdrolspeelster Johanna ter Steege brengt het deels in dialect gesproken stuk opnieuw op de planken.

Naast de voorbereidingen voor die reprise van ‘Hanna’, werkt de in Notter (Wierden) geboren en getogen actrice aan een gloednieuw theaterstuk. Daarin wordt het verhaal verteld van de april-meistaking uit 1943, die begon bij het Hengelose Stork.

Veel groter dan de februaristaking

De impact en omvang van die staking was veel groter dan de bekendere februaristaking in 1941, die uitbrak als protest tegen de startende Jodenvervolging in Nederland. De staking bij Stork sloeg over naar het hele land. Vijfhonderdduizend Nederlanders legden destijds uiteindelijk het werk neer, tot de Duitsers bloedige represaillemaatregelen nam.

Tachtig stakers werden standrechtelijk executeerd, tweehonderd gevangenen werden tegen de muur gezet en 95 stakers kwamen om het leven door beschietingen op stakers.

icon_main_quote_red_glyph

Als je een authentiek lokaal verhaal vindt, heeft dat vanzelfsprekend een universele aantrekkingskracht, want ieder mens kan zich erin herkennen

Johanna ter Steege in 1Twente Vandaag

Impuls voor het verzet

Die april-meistaking betekende een enorme impuls voor het verzet, dat voor die tijd tamelijk versnipperd en ongeorganiseerd was. Dat stakingsorganisatie bood een infrastructuur voor de organisatie van de ondergrondse beweging in het land. Daar kwam bij dat alle illusies over de eventuele goede wil van de Duitse bezetter definitief waren vervlogen. De mythe van een Groot-Germaans broederenvolk, waarvan Nederland deel uit zou maken, was voorbij.

Twee mooie zomers: 2022 en 2023

De reprise van Hanna van Hendrik, met de volledige cast zoals we die van de eerste 51 voorstellingen kennen, vindt plaats in de zomer van 2022. Vooralsnog zijn er veertig voorstellingen gepland, eveneens opnieuw op de vertrouwde locatie op Luchthaven Twenthe. De nieuwe voorstelling over de april-meistaking, waarin Hanna niet terugkeert, krijgt haar première in de zomer van 2023. Ook dat verhaal - en de voorstelling zelf - speelt in Twente.

Johanna ter Steege Ernst Bergboer
Actrice Johanna ter Steege krijgt nog steeds kippenvel bij het zien van beelden van de laatste voorstelling van Hanna van Hendrik in augustus 2019 © Ernst Bergboer

Johanna van Buren Cultuurprijs

Johanna ter Steege werd in juni nog onderscheiden met de Johanna van Buren Cultuurprijs, een onderscheiding voor mensen die zich verdienstelijk hebben gemaakt voor het bevorderen van de taal en cultuur van oost-Nederland. De prijs wordt op 24 november uitgereikt door Herman Finkers in ’n Oalen Grienzen in Hellendoorn.

Finkers won de driejaarlijkse prijs in 2002. Andere laureaten waren onder andere Willem Wilmink, Anne van der Meiden, Bennie Jolink en Daniël Lohues.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.