Ik teken voor 80! - Enschede

Nieuwe lijsttrekker PvdA Enschede wil 'rechts' halt toeroepen: 'Hardste schreeuwers domineren straks de stad'

PvdA Enschede gaat de verkiezingsstrijd in met een nieuwe lijsttrekker. Fractievoorzitter Yara Hümmels is woensdagavond gekozen om de sociaaldemocraten naar de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2022 te leiden.

Yara Hümmels 3 Ernst Bergboer

Hümmels volgt Laurens van der Velde op als lijsttrekker. Van der Velde stopte een half jaar na de verkiezingen in 2018, vlak nadat fractiegenoot Arjan Kampman gekozen werd als wethouder. Na zijn vertrek nam Hümmels het fractievoorzitterschap van Van der Velde over.

Overname door beleggers

Opvallend is dat wethouder Kampman zich niet verkiesbaar heeft gesteld voor het lijsttrekkerschap. Hümmels, die in 2016 oud-wethouder Marijke van Hees opvolgde als raadslid, was de enige kandidaat bij PvdA. Met unanieme meerderheid hebben de leden zich voor haar lijsttrekkerschap uitgesproken.

Met de PvdA wil Yara Hümmels (35) de strijd aangaan met de rechterflank van het politieke spectrum. "Als onze stad nog verder opschuift naar rechts wordt de volkshuisvesting van ooit overgenomen door beleggers en onze democratie gedomineerd door de hardste schreeuwers. De stad mag niet verdeeld raken door populisme en eigenbelang."

Stoelendans

De PvdA, in de glorietijden in de jaren tachtig nog een absolute meerderheid, telt momenteel vier zetels in de gemeenteraad, maar maakt wel deel uit van de coalitie. De komende jaren zegt Hümmels te willen strijden voor goed onderwijs, kansrijkheid en liefdevolle zorg. "Een huis waar je je thuis kan voelen in Enschede. Dat is onze inzet bij de verkiezingen."

De kersverse lijsttrekker zegt dat de urgentie groot is. “Voor veel Enschedeërs voelt het leven als een stoelendans, met structureel te weinig stoelen. Mensen vallen af en komen er niet meer in. Ze kunnen niet meer meedoen. Het is aan de Partij van de Arbeid om dit niet te accepteren en extra stoelen aan te schuiven.”

Na Gertjan Tillema (D66) en Niels van den Berg (Burgerbelangen) is Yara Hümmels de derde Enschedese lijsttrekker die bekend is gemaakt.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.