Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Café Friends in Enschede had tijdens vuurwerkramp sociaal-maatschappelijke functie

431779 cheersss

Op 13 mei 2000 kregen de cafés in de binnenstad het dringend verzoek te sluiten. Een gemeenteverordening. Te veel onduidelijkheid over de omvang van de vuurwerkramp. Maar Johnny Beaupain hield zijn zaak juist wel open. Er was behoefte om elkaar te treffen, te troosten. Mensen konden er terecht om te telefoneren (mobieltjes waren er nog niet), voor onderdak, of het lenen van een jas. Op een groot tv-scherm konden de ontwikkelingen worden gevolgd.

De plaatselijke overheid was voorbijgegaan aan de sociaal-maatschappelijke functie van een café.

Johnny Beaupain is een van de bekende gezichten uit de Enschedese horecawereld. Geen jeugddroom, hij zou aanvankelijk voetballer worden. Samen met zijn tweelingbroer Jean voetbalde hij bij NIVO in Den Haag, waarbij ze zichzelf hadden wijsgemaakt dat de afkorting stond voor Nederlands Indische Voetbal Organisatie. Maar op hun veertiende gingen hun ouders uit elkaar. Moeder trok in 1980 met vijf kinderen naar Enschede, waar ze zelf was opgegroeid.

De voetbalpassie werd bij Sportclub Enschede nog even voortgezet met als complicerende factor dat ze als plat sprekende Hagenaars hun medespelers nauwelijks verstonden. Er kwam een scout van FC Twente, maar dat bleef bij één keer. Bovendien stak interesse in meisjes en in het uitgaansleven in het algemeen de kop op, hetgeen een streep haalde door de voetbalaspiraties.

Stageplek
Hoe Johnny Beaupain aan de andere kant van de bar belandde? Uiteindelijk omdat hij geen stageplek kon vinden voor zijn opleiding aan de Middelbare Ondernemersschool. Niemand wilde hem hebben. In de weekeinden was hij barman in een van de kleine barretjes van discotheek Ohio, het tegenwoordige t Bölke. Maar hij dacht pas aan een stage in de horeca toen zijn oudere broer Jos bij Graffity mocht werken tijdens De Nacht Van Enschede. Hij vroeg een stageplek bij Graffity en kreeg hem. Van stage tot vast werk verliep vloeiend. Hij viel zelfs zo in smaak dat toen hij in 1990 drie maanden vrij vroeg om zijn toenmalige geliefde naar Bonaire te kunnen volgen, hem dit uitsluitend werd toegestaan als hij bereid was bij terugkomst bedrijfsleider te worden.

Van Graffity ging hij naar Jansen & Janssen, naar Paddy s en terug naar Graffity. Beaupain was een van de vaste waarden van de Enschedese horeca.

Eigen baas
In het jaar 1998 werd alles anders. De FIOD had de eigenaar van Graffity op de korrel. De zaak moest dicht. Beaupain zat zonder werk. Dat was het moment waarop hij besloot een eigen café te openen. Twee vrienden waren twee jaar eerder in Hengelo een café begonnen. Met een van hen, Henk Jan van der Heiden begon hij de Enschedese variant: café Friends. Een sociaal leven buiten de kroeg, kon hij voortaan vergeten. Hij werkte zeven dagen en vooral nachten (want tot vier uur open) per week. Maar in 2014 het jaar waarin hij 50 werd, kwam er weer een omslag. Hij werd vader. Zijn dochter Maeby wil hij zien opgroeien. Nu werkt hij als barman alleen op vrijdag en zaterdag. Tenzij het heel druk is in de binnenstad. Ook voor opvoeden geldt: iemand moet het doen.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Annina Romita
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.