Hengelo

Harry Abels (IAA Architecten): 'Ik help KamaK graag verder'

Twentes bekendste en meest gelauwerde architect Harry Abels (IAA Architecten) heeft zich ook geroerd in de discussie over de oude Storkbibliotheek. De uit Lonneker afkomstige architect, die inmiddels in Amsterdam woont, heeft geen goed woord over voor de woningbouwplannen in het monumentale pand aan de Vondelstraat. En dat heeft níet rechtstreek te maken met het feit dat hij de verliezende partij KamaK hielp bij het tekenen van hun ontwerp.

Harry abels
Harry Abels: "Ik heb veel sympathie voor KamaK en het werk dat ze daar verrichten en daarnaast pleit ik al jaren voor behoud van industrieel erfgoed." © YouTube / Stork 150 Jaar

Saxion, MST, ROC van Twente

Abels is niet de minste. Hij ontwierp het hoofdgebouw van Saxion, ziekenhuis MST, de Scholingsboulevard en het busstation in Enschede en vormde in Hengelo de oude gieterij van Stork om tot het veelgeprezen onderwijsgebouw van ROC van Twente en verbouwde het Hengelose station tot iets eigentijds met behoud van cultuurhistorische elementen.

Hetzelfde had Abels in gedachten met de oude Storkbibliotheek, mocht KamaK, de theatergoep voor verstandelijk beperkte acteurs, de nieuwe eigenaar worden: "Ik heb veel sympathie voor KamaK en het werk dat ze daar verrichten en daarnaast pleit ik al jaren voor behoud van industrieel erfgoed. Toen KamaK mij vroeg mee te denken over de verbouwing en mee te schrijven aan de tender heb ik dan ook direct 'ja' gezegd."

icon_main_quote_red_glyph

"Ik sta in elk geval klaar om KamaK verder te helpen."

Harry Abels, IAA Architecten

Andere spelregels

Dat Van Wijnen er nu woningen gaat bouwen, is bij Abels in het verkeerde keelgat geschoten: "Ik begreep dat er tussen de bieding van Van Wijnen en KamaK nog geen 100.000 euro zat. Dat vind ik een verwaarloosbaar klein verschil. Als je als gemeente zo prat gaat op het feit dat je industrieel en cultureel erfgoed wilt beschermen, dan maak je andere spelregels, dan welke in deze wedstrijd gehanteerd zijn."

Abels doelt met name op de verhouding 40/60 bij de toewijzing, waarbij de geboden prijs voor 40 procent meewoog en de overige criteria (plan, behoud architectonische elementen, overlast voor de buurt, etc.) voor 60 procent. "Had er dan 20/80 of 0/100 van gemaakt. Ik gun de stad gewoon een instelling als KamaK in een pand zoals dit. Appartementen kun je overal realiseren."

Gemeenteraad

Abels hoopt dat de gemeenteraad straks voor de bestemmingsplanwijziging gaat liggen en dat 'Kamak alsnog een eerlijke kans krijgt'. "Ik sta in elk geval klaar om hen verder te helpen."


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.