Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Die Tolle Woche: €˜De lijnen tussen Gronau en Enschede zijn kort, dat merk je €™

434880 download 6 27

Vandaag begint in Enschede Die Tolle Woche. Rainer Doetkotte (49) is sinds een half jaar burgemeester van Gronau. Wat is zijn kijk op de grensregio en de kansen van samenwerking met de Nederlandse buren?

Doetkotte wijst naar de tafel in zijn spreekkamer in het stadhuis van Gronau. Daar zat gisteren Onno van Veldhuizen nog , zegt hij. Het was niet de eerste ontmoeting met zijn collega uit buurgemeente Enschede. Meteen op zijn eerste werkdag, op 3 april van dit jaar, was de kersverse burgemeester in Gronau gastheer van het grensoverschrijdende veiligheidsoverleg tussen gemeenten, politie en douane. Kort daarna maakte hij voor eerst officieel zijn opwachting in het Enschedese stadhuis. Dat was niet alleen voor koffie met gebak , zegt Doetkotte. We hebben over onze plannen voor het Euregio-Quartier op de grens bij Glanerbrug gesproken. Waar loont de samenwerking, wat is interessant voor zowel Enschede als Gronau?

De contacten tussen Enschede en Gronau bestaan al langer. Wat is er tot nu toe bereikt?
De problemen van de drugsexpress , de trein naar Glanerbrug waarmee veel Duitse drugsgebruikers de grens oversteken, zijn al in de ambtsperiode van mijn voorganger Sonja Jürgens aangepakt. Politie en douane uit beide landen werken succesvol samen om de overlast tegen te gaan. De lijnen zijn kort, ook dat merk je.

Goede afspraken maken met de buren is een ding, maar u bent ook afhankelijk van andere partijen. Werken die altijd mee?
Ik zou het geweldig vinden als de Nederlandse fietssnelweg F35 over de grens werd doorgetrokken naar Gronau en Ochtrup. De Nederlandse kwaliteitseisen zijn duidelijk: de fiets krijgt overal voorrang, desnoods met behulp van slimme verkeerslichten, tunnels of bruggen. Als ik dit vertel bij de instanties die er bij ons over gaan, hoor ik veel twijfels en bezwaren. Tegelijk kijken regionale overheden welwillend naar de samenwerking. Ze zien de meerwaarde, en dat we gezamenlijke doelen hebben, zoals veiligheid. We moeten zorgen dat we onze projecten zo goed in elkaar grijpen dat je ze niet zomaar meer uit elkaar kunt wrikken.

Heeft Gronau een Nederland-agenda, zoals Enschede de Duitsland-agenda heeft?
Ik wil de komende vijf jaar op verschillende thema s resultaten boeken. Zo zou Gronau kunnen profiteren van de bouw van een brandweerkazerne in Glanerbrug. Als de Glanerbrugger brandweer ook aan Duitse kant van de grens mag blussen, scheelt ons dat enorm in de aanrijdtijden. Een ander thema is toerisme. In het vernieuwde Rock n Popmuseum is nu ook veel aandacht voor Nederlandse rockmuziek en dat is merkbaar. Er komen meer Nederlanders naar Gronau. Een ander punt: Enschede heeft een gebrek aan bedrijfslocaties die Gronau wel kan bieden. We knopen contacten aan over de grens, zodat aan Nederlandse kant duidelijk wordt wat de mogelijkheden zijn in Gronau. Als Nederlandse bedrijven zich in Gronau vestigen, ontstaat hier werkgelegenheid.

Nederlanders en Duitsers zijn buren, maar leven veelal langs elkaar heen. Hoe breng je ze meer bij elkaar?
Nederlanders verhuizen naar Gronau, maar hun kinderen gaan in Nederland naar school. Daaruit blijkt dat het nog niet altijd goed gaat met het samenleven. Maar er zijn ook goede voorbeelden van Nederlanders die actief zijn bij de sport of andere verenigingen. Die zeggen: thuis is nu hier. Maar het blijft lastig. Vroeger was het meer vanzelfsprekend. In de tijd van de textiel werkten veel Nederlanders uit Losser of Overdinkel in Gronau. Mensen hadden de hele dag contact met elkaar, er ontstonden vriendschappen en huwelijken.

U hebt Nederlands geleerd op school. Hoe vinden Nederlanders dat?
Geweldig! Ze reageren bijna altijd enthousiast. Deuren gaan open, zelfs als je de taal niet perfect spreekt.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.