Breaking
Enschede

Pieter Omtzigt verlaat CDA, zijn vrouw Ayfer Koç blijft fractievoorzitter CDA Enschede

Pieter Omtzigt zegt zijn CDA-lidmaatschap op, dat laat hij zaterdagmiddag zelf weten via Twitter. Het uitlekken van zijn inbreng voor de commissie-Spies is de druppel geweest. Omtzigt heeft de intentie om terug te keren als zelfstandig Kamerlid. Zijn vrouw Ayfer Koç blijft fractievoorzitter van het CDA Enschede.

463168 omtzigt
Pieter Omtzigt verlaat het CDA © 1Twente

"Nu dit stuk en een deel van mijn scherpe visie op straat ligt, is het voor mij nog moeilijker geworden om binnen het CDA te blijven functioneren”, schrijft Omtzigt in een open brief vanuit Enschede.

Het stuk waarin Omtzigt harde verwijten maakt naar zijn eigen partij had intern moeten blijven volgens de Enschedeër, om binnen die muren een discussie te kunnen voeren. Hij zegt niet te weten hoe het donderdag is uitgelekt naar de media. Nu het op straat ligt, verbindt hij er de uiterste conclusie aan. “Daarom heb ik zojuist met pijn in mijn hart partijvoorzitter Marnix van Rij laten weten dat ik mijn CDA-lidmaatschap opzeg.”

Zelfstandig verder

In dezelfde brief stelt Omtzigt dat hij zijn idealen niet verlaat en wil terugkeren als zelfstandig Kamerlid. “Juist omdat veel mensen mij dat vertrouwen gegeven hebben.” De volksvertegenwoordiger haalde in maart 342.472 voorkeursstemmen bij de Tweede Kamerverkiezingen. Op dit moment zit hij thuis met gezondheidsklachten. Het Kamerlid liet eind mei weten zestien weken rust te nemen en daarna pas weer zijn zetel in te nemen.

Hoe die zelfstandige toekomst eruit gaat zien is nog onduidelijk. “Ik heb verder nog geen enkel besluit genomen over hoe ik mijn politieke toekomst ga vormgeven en zal daar pas over besluiten wanneer ik volledig ben hersteld.”

Ayfer Koç blijft CDA'er

Zijn vrouw Ayfer Koç zegt in een reactie op Twitter: "Met pijn in het hart, maar alle begrip en volledige steun voor het besluit van Pieter Omtzigt." Zij zal de Christendemocraten niet verlaten, zegt ze in hetzelfde bericht. "Zelf blijf ik fractievoorzitter en lid van het CDA, omdat ik lokaal mijn christendemocratische waarden met veel passie en plezier nog steeds kan verwezenlijken." Koç wil niet verder ingaan op haar verklaring.

OMTZIGT3
Pieter Omtzigt laat in een open brief op Twitter weten het CDA te verlaten © Twitter / @PieterOmtzigt

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.